STRUCTO voeder met gewalste granen

Voeders d’Aussy blijft innoveren.

Voeders d'Aussy blijft inzetten op innovatie en investeerde onlangs in een walsenstoel.
Een walsenstoel breekt granen of oliehoudende zaden d.m.v. het product tussen twee rollen te persen.

Onze nutritionist Michaël vertelt zijn visie over de inzet van de walsenstoel:

Het is altijd een dilemma, "fijner malen en een betere voederconversie" of "grover malen en een veiliger voeder met een duidelijk betere darmgezondheid".

Fijner malen zorgt voor een groter contactoppervlak van het voeder met de verteringsenzymen in de maag, dunne darm alsook dikke darm. Betere vertering, betere voederconversie dus een beter economisch saldo, dit is wat we willen.

We zien bij de meest performante genetica een veel grotere voederopname, meer groei, een lichte achteruitgang qua conformatie maar uiteindelijk een betere voederconversie en een betere voerwinst. Dit wil ook zeggen dat de darmen van deze varkens meer nutriënten moeten opnemen, meer voeder zien passeren en dus meer darmschade kunnen oplopen. Darmschade zorgt voor kleine scheurtjes in de darm (kapotte tight junctions), een hogere kans op PIA, prolaps en andere darmaandoeningen tot meer sterfte en medicatiegebruik.

Een betere bescherming, een tragere darmpassage (60m/min naar 20m/min in de dunne darm) en een betere darmgezondheid kunnen bekomen worden door meer vezels aan het voeder toe te voegen. Vezels die fijn gemalen zijn dragen weinig tot niks bij tot de gewenste darmgezondheid. Door de economische ontwikkelingen worden vezels uit bijproducten steeds schaarser en moeten we soms schakelen naar zuivere granen die buiten gerst gerekend weinig vezels aanbrengen. Vezels zorgen ook voor een langere verblijftijd in de maag waar het eiwit pre-verteerd wordt, dus als het eiwit fijn genoeg gemalen is kan dit een extra meerwaarde zijn.

Indien we fijner zouden kunnen malen met een goede darmgezondheid, kunnen we een grote stap vooruit zetten. Daarom heeft Voeders d’Aussy geïnvesteerd in een verstelbare walsenstoel en in een verstelbare hamermolen, fijn gemalen voeder met grof gewalste gerst en fijn gewalste tarwe, het is mogelijk.

Het voeder wordt fijn gemalen met de hamermolen (eiwitten en energie zijn beter verteerbaar) en de gerst walsen we over de walsenstoel zodat de vezels 100% bewaard blijven, de darmgezondheid blijft goed zonder het voeder duurder te maken. Een win-win voor darmgezondheid en goede resultaten.

Voeder is en blijft de grootste kost voor de varkenshouder dus moeten we er zorgzaam mee omgaan. Alles moet tot in de punten in orde zijn, grondstoffen, malen of walsen of een combinatie, mengen, persen, transport en advies.

Wil je meer weten over onze aanpak, dan kan je steeds met ons contact opnemen 050/21.25.63

Groeten Team d'Aussy

Terug naar overzicht