Update van 9 mei 2023

1. De varkensprijzen

Vion blijft gelijk. De markt zal weinig wijzigen tot Pinksteren hebben we hier al meermaals geschreven. De slachthuizen zijn tevreden met een status-quo. Ze willen elkaar onderling niet teveel pijn doen met gekke prijsnoteringen omdat ze niet kunnen inschatten wat de gevolgen zijn. Het opdrogende aanbod leidt er wel toe dat sommige slachthuizen hun kortingen op zware varkens laten varen. Dit is een duidelijk signaal dat er veel lege slachthaken zijn. Het is aan u om te beslissen of het rendabel is om de varkens 5 kg zwaarder te laten worden. Internetbeurs schiet fors vooruit, in Frankrijk dalen de prijzen scherp.

Prognose: Gelijk maar er kan altijd iets geks gebeuren met deze zeer nauwe bandbreedte.

2. De olie

De olieprijs is maandag 2,6% gestegen. Een robuust Amerikaans banenrapport op vrijdag gaf een impuls aan het marktsentiment dat de afgelopen weken negatief was als gevolg van de zorgen over de banken.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn maandag verdeeld gesloten. De S&P 500 steeg minder dan 0,1 procent op 4.138,12 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 33.618,69 punten en de Nasdaq eindigde 0,2 procent hoger op 12.256,92 punten. De inflatiecijfers voor april zullen deze week waarschijnlijk een cruciale toetssteen zijn voor de vraag of de Fed bij de volgende rentevergadering de pauzeknop indrukt en de rente ongewijzigd laat, na een reeks verhogingen. Gerekend wordt op een inflatie van 5,0 procent op jaarbasis in april en een kerninflatie van 5,5 procent. In maart stegen de Amerikaanse consumentenprijzen met 5,0 procent op jaarbasis en kwam de kerninflatie uit op 5,6 procent. Vorige week verhoogde de Federal Reserve de rente met 25 basispunten en werd er gehint op een mogelijke pauze. Tyson Foods daalde ruim 16 procent. De vleesproducent boekte een onverwacht kwartaalverlies en rekent voor de rest van het jaar op zwakke groei en marges voor vlees die tussen 1 procent en 2 procent negatief liggen. Oei!

In België zullen de supporters van Club Brugge een aantal lessen mindfulness moeten gaan volgen willen ze niet in de psychiatrie belanden.  De nederlagen stapelen zich op en de kans op een volgende titel smelt als sneeuw voor de zon.

Een man komt bij de psychiater en de psychiater vraagt hem wat zijn probleem is. De man antwoordt: "Ik ben getrouwd met een oerlelijke vrouw gewoon voor het geld." De dokter zegt: "Maar wat is uw probleem dan?" De patiënt antwoordt: "Ik heb een week geleden de lotto gewonnen."