Update van 9 maart 2023

1. De varkensprijzen

Duitsland gelijk, wij zullen volgen. De markt is mooi in evenwicht, meer valt er niet te vertellen. Houden zo zou ik zeggen.

Prognose: gelijk

2. De olie

Door de retoriek van de Xi ging de olie eind vorige week hogere regionen opzoeken maar sedert eergisterenavond noteren we terug flink onder de 85 Dollar. De voorraden in Amerika hadden weinig invloed. De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 3 maart daalden de voorraden ruwe olie met 1,7 miljoen vaten tot 478,5 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 1,1 miljoen vaten tot 238,1 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 0,1 miljoen vaten tot 122,3 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 86,0 procent. Dat was een week eerder 85,8 procent.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten, Er ontstond koersdruk op  dinsdag na het optreden van Fed-voorzitter Jerome Powell in de Amerikaanse senaat. Als nieuwe data niet richting de niveaus bewegen die de Fed wil zien, zullen grotere renteverhogingen op het menu staan en zou de hoop op een zachte landing kunnen vervagen. In tegenstelling tot de Europese beurzen sloot Wall-Street vlak.

In Vlaanderen lag er voor de eerste keer echt sneeuw dit jaar. Voor onze politici was dit niet erg. Zij maken iedere week uitschuivers, met of zonder sneeuw. Gelukkig was het gisteren vrouwendag. Dat leidde de aandacht een beetje af van onze veel geplaagde Vlaamse regering. Tot overmaat van ramp voor hen was professor O Fresco (Wageningen) op bezoek in “De Afspraak” maandagavond. Deze prominente dame vertelde koudweg dat enkel Nederland en België voor zichzelf dit probleem geschapen hebben. De stikstofuitstoot in de Po-vlakte is dubbel zo hoog als hier maar geen haan die er naar kraait omdat de normen er gewoon niet zijn. Somers z’n mond viel open na haar betoog.  Dus: Gedaan met zich weg te stoppen achter Europa! We zullen de komma’s eens juist moeten zetten.

Zin 1: Hij zat op haar schoot, en rustte uit

Zin 2: Hij zat op haar, schoot en rustte uit