Update van 9 februari 2023

1. De varkensprijzen

VZEG plust nog eens met 12 cent. De druk opwaarts is enorm. Het kan niet anders of de Duitse slachthuizen “moeten” varkens hebben. In de VS is ook een einde gekomen aan de zware daling van de varkensprijzen sedert de piek in juni. Hopelijk krijgen we wereldwijd een tekort aan varkensvlees.

Prognose: opnieuw hoger.

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 3 februari stegen de voorraden ruwe olie met 2,4 miljoen vaten tot 455,1 miljoen stuks. De benzinevoorraden stegen met 5,0 miljoen vaten tot 239,6 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 2,9 miljoen vaten tot 120,5 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 87,9 procent. Dat was een week eerder 85,7 procent.

3. De beurs

De Federal Reserve verwacht dat de inflatie in 2023 aanzienlijk zal dalen. Dat zei voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve dinsdag tijdens een optreden bij The Economic Club in Washington. Beleggers waren benieuwd welke toon Powell zou aanslaan na het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag, dat erop wijst dat de Amerikaanse economie nog niet aan het verzwakken is, en dat de renteverhogingen daarom nog weinig doen om de inflatie te verlagen. De verwachting in de markt, dat de Fed tegen het einde van het jaar al genoeg zou hebben gedaan om de rente weer te kunnen verlagen, werd daardoor de bodem ingeslagen. De boodschap bij de laatste rentevergadering van de Fed was dat het proces van desinflatie is begonnen, zei Powell. Ook herhaalde hij dat een groot deel van de hoge inflatie waar de centrale banken en de rest van de economie nu mee kampen, gerelateerd is aan de coronaviruspandemie en de heropening van de economie. Dit zou betekenen dat de inflatie blijft dalen, ook als de arbeidsmarkt sterk blijft. Verdere verhogingen van de rente zullen echter gepast zijn, zei Powell ook. Het is volgens de bankier namelijk nog een lange weg om de inflatie omlaag te krijgen naar het gewenste niveau. Powell zei dat het goed nieuws was dat de arbeidsmarkt sterk blijft. Bovendien bleek vrijdag uit het banenrapport dat de lonen iets minder sterk stijgen, al is het nog wel sterker dan wat een houdbaar niveau zou zijn voor een beoogd niveau van inflatie van 2 procent. De centrale bankier zei ook dat het nog steeds mogelijk is dat de arbeidsmarkt iets zal verzwakken onder invloed van het krappere monetaire beleid. Eergisteren reageerde de beurs euforisch, gisteren had ze opnieuw een off-day. Voor traders is dit een feestje.

In België kijken we vooral uit naar de eerste match van onze Rode Duivels met de nieuwe bondscoach. Hij kiest niet voor vernieuwing maar voor kwaliteit. Top! We zullen zien of de oude kwaliteit nog fit genoeg is voor het hoogste niveau. Een mens wordt met de leeftijd toch al eens wat trager…

Vanmorgen 30 minuten op de loopband gestaan…

Morgen zet ik hem aan!