Update van 8 september 2022

1. De varkensprijzen

VEZG verhoogt met een onwaarschijnlijke 5 cent. De directeuren van Vion en de andere slachthuizen zullen zich toch wel even in de al dan niet achteruitwijkende haarkruin krabben. Wat ons interesseert is natuurlijk hoe dit te verklaren is. Alles heeft te maken met het aanbod voor de Duitse slachthuizen. We zitten op amper 700.000 slachtingen in de week en we weten uit het nabije verleden dat de sector makkelijk 1.000 000 varkens aankan, als er voldoende personeel is tenminste. Mochten de vleesprijzen stabiliseren (hopelijk blijven ze stijgen!) dan gaan er toch een flink aantal slachthuizen met een rode pen schrijven en u weet hoeveel verlies ze al gemaakt hebben 6 maanden geleden bij onze Oosterburen. Er kan dan snel een slachthuis omvallen. In ieder geval  de pret kan niet op (voorlopig) voor de Duitse varkenshouder en hij dwingt de afnemer tot een flinke premie. Dat is niet erg zolang de consument dit bijpast. Maar als de retail niet mee wil en de rekken leeg laat dan komen er problemen.

Prognose: Ik weet het niet, vorige week bleven de varkens massaal liggen, van levende export naar Duitsland werd of wordt niet gesproken, Danis ging zelfs een beetje achteruit met z’n prijs. Door de Duitse prijsverhoging zullen de varkenshouders uit de buurlanden ook hun slachthuis even tot de orde roepen. Ik ben benieuwd wat het wordt. In ieder geval is dit een unieke gebeurtenis in m’n meer dan 30-jarige loopbaan.

Dus: hopelijk hoger.

2. De olie

De olieprijs heeft slechts kortstondig gereageerd op het besluit van OPEC+ om de productie te gaan verlagen met een relatief kleine hoeveelheid van 100.000 vaten per dag. Dat nieuws lijkt wel de meer optimistische beleggers naar de zijlijn te hebben verdrongen. Er zijn meer zorgen over een verslechterende economische vertraging, met tekenen van stress in zowel China als Europa en de Verenigde Staten. De aandacht verschuift nu naar de wekelijkse cijfers over de Amerikaanse olievoorraden, van API woensdagavond en van het Amerikaanse agentschap EIA op donderdagmiddag. Vanwege Labor Day afgelopen maandag komen deze cijfers een dag later dan normaal.

3. De beurs

De Amerikaanse en Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten. Gedurende de tweede helft van de handelsdag ging de aandacht uit naar het Beige Book van de Federal Reserve. Uit het rapport bleek dat de economische bedrijvigheid in de VS per saldo sinds begin juli onveranderd is gebleven. De vooruitzichten voor de toekomstige economische groei bleven over het algemeen zwak, waarbij respondenten verwachten dat de vraag in de komende zes tot twaalf maanden verder zal afzwakken, zo bleek uit het rapport. Hierop zakte de 10-jaars rente flink in elkaar en bouwden de beurzen een feestje.

In West-Vlaanderen beland je maar beter niet in een bejaardentehuis. Magere Hein waart er rond en voor je het weet zit je bij St-Pieter op de schoot. De politie tast in het duister en de moordenaar is nog steeds vrij. We mogen natuurlijk niet teveel verwachten van onze ambtenaren in uniform. Ze moeten nog bekomen van hun 10% opslag die ze dit jaar al ontvingen via de spilindex.

Drie bejaarden zijn over hun gezondheid en kwaaltjes aan 't klagen.

De 70 jarige zegt ,"Ik heb het volgende probleem : ik word elke morgen wakker om zeven uur, en het duurt dan nog zeker 20 minuten eer ik kan plassen."

De 80 jarige zegt, "Mijn geval is erger. Ik sta op om acht uur en zit minstens een half uur te draaien en te keren eer mijn darmen in werking schieten."

De 90 jarige zegt, "Om zeven uur pis ik gelijk een paard, en om acht uur schijt ik gelijk een reiger."

"Wel, wat is dan uw probleem?" vragen de anderen.

"Ik word pas wakker om negen uur !".........