Update van 8 december 2022

1. De varkensprijzen

VEZG gelijk, het was te verwachten. De fabrieken schroeven het aantal slachtingen naar beneden met het vooruitzicht van de eindejaarsperiode. Veel commentaar hoeven we niet te geven. Als we deze prijs enkele weken kunnen aanhouden en er ontstaat geen grote prop dan kunnen we met voorzichtig optimisme naar 2023 kijken en vooral hopen dat de voederprijzen blijven zakken.

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 2 december daalden de voorraden ruwe olie met 5,2 miljoen vaten tot 413,9 miljoen stuks. De benzinevoorraden stegen met 5,3 miljoen vaten tot 219,1 miljoen vaten. En ook de voorraden stookolie en diesel stegen met 6,2 miljoen vaten tot 118,8 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 95,5 procent. Dat was een week eerder 95,2 procent. Het zette allemaal weinig zoden aan de dijk. De olie koerste verder richting de 77 Dollar en staat daarmee op haar laagste peil in maanden. De vrees voor een recessie is groot.

3. De beurs

De Europese en Amerikaanse beurzen zijn woensdag licht lager gesloten. De recente reeks Amerikaanse macrocijfers onderstrepen de relatief solide economische trends. Dit kan ertoe leiden dat de Fed het beleid in december meer zal moeten verkrappen en de rente verder stijgt. Kortom, "meer pijn voor de duiven." De haviken lijken nog steeds aan zet.

In België zijn we  over onze eerste teleurstelling heen m.b.t. de uitschakeling van onze Rode Duivels.

Onze ontslagnemende coach Martinez heeft al een aanbieding van 3 ploegen  gekregen: De vroege, de late en de nacht…