Update van 7 maart 2023

1. De varkensprijzen

Vion volgt de markt en houdt de prijs stabiel. Er is weinig nieuws. Vraag en aanbod blijven behoorlijk in evenwicht. De zeugen lijken zelfs de opwaartse trend verder op te nemen. Al bij al ziet het er behoorlijk uit voor de komende weken. Sedert januari zijn we volop biggen naar het zuiden aan het exporteren en dat zal zorgen voor een fors lagere aanvoer van varkens op de binnenlandse markt binnenkort. Slachthuizen kunnen hier wel eens behoorlijk droog komen te staan.

Prognose: Gelijk

2. De olie

Olie bleef gisteren hangen rond het niveau van vrijdag. Toen was er wel een behoorlijke stijging. Volgens de Chinese beleidsvoerders herpakt de economie zich. We moeten opletten met deze uitspraken want het “Nationaal Volkscongres” is gisteren gestart en Xi wil zijn fantastisch beleid even in de verf zetten. Voorlopig krijgt hij het voordeel van de twijfel en zo denkt de olieprijs er ook over. We staan iets boven de 86 dollar!

3. De beurs

De Europese -en Amerikaanse beurzen zijn maandag overwegend hoger gesloten. Aandelen stegen maandag, terwijl beleggers de nieuwe groeidoelstellingen van China verwerkten en vooruit blikten op economische updates deze week uit de Verenigde Staten. China stelde tijdens het weekend een groeidoelstelling vast van 5 procent voor 2023, het laagste in meer dan een kwart eeuw.

In Vlaanderen staat de regering onder hoogspanning. Het zakkenvullende volkje bestaande uit voornamelijk mensen die “Rechten” gestudeerd hebben (Ben Weyts deed er zelfs 9 jaar i.p.v. de normale 5 jaar) kunnen geen vergelijk vinden. Misschien is het beter om eens wat ingenieurs op te nemen in het halfrond.

Het belang van een grote woordenschat!

Ik nam onlangs contact op met een oude schoolvriend die ingenieur is.

Ik vroeg aan welk project hij momenteel werkte.

Hij informeerde mij dat hij bezig was met de aqua-thermische behandeling van keramiek, aluminium en staal in een beperkte omgeving onder strikt toezicht.

Ik was zwaar onder de indruk totdat ik begreep dat ie borden en bestek aan het afwassen was met heet water onder het toezicht van zijn vrouw.