Update van 7 juli 2022

1. De varkensprijzen

VEZG houdt het gelijk. Blijkbaar is dit inspirerend genoeg voor onze noorderburen, Van Rooi en Compaxo om het ook gelijk te houden. Onder normale omstandigheden krijgen we de komende weken een prijsbevriezing maar de vraag is of de situatie met de AVP nabij de Nederlandse grens geen roet in het eten gaat gooien. Volgens geruchten zouden varkenshouders in de grensstreek versneld varkens aan het afleveren zijn. Uiteraard zijn dit lichte varkens. Gelukkig wordt volgende week bloedheet weer voorspeld. De voederfabrieken zullen stil vallen en groei van de varkens zal zienderogen achteruit gaan. Dit zal het effect van het versneld afleveren in de grensregio opvangen.

Prognose: gelijk

2. De olie

De olieprijs is woensdag lager gesloten, ondanks hernieuwde zorgen over het aanbod.

Brent daalde dinsdag al meer dan 9 procent en WTI verloor meer dan 8 procent, de grootste eendaagse procentuele daling sinds begin maart.

De daling werd toegeschreven aan de groeiende vrees dat agressieve monetaire verkrapping door de Federal Reserve en andere grote centrale banken als reactie op de aanhoudend hoge inflatie de economie van de VS en de rest van de wereld in een recessie zou kunnen brengen.

Er waren geen cijfers over de voorraden, die krijgen we straks.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten. Daarmee herstelden de Europese aandelenmarkten van de forse verliezen een dag eerder. De sombere economische vooruitzichten en het zwakke consumentenvertrouwen hebben er bij beleggers toe geleid dat zij hun verwachtingen  neerwaarts bij hebben gesteld. Amerika zakte eerst flink door maar wist de dag ook positief af te sluiten.

Mijn woorden over de opslag van de ambtenaren in de update waren nog niet koud of het belangrijkste hoofdpunt van het nieuws was de volgende indexaanpassing voor de ambtenaren.  De zelfbediening van onze overheidsfunctionarissen blijft door gaan. Naast de vele reeds gekregen spilindexaanpassingen en de extra opslag volgen nu nog 3 indexaanpassingen. Het planbureau heeft dit berekend. Dit zal er toe leiden dat de federale ambtenaar zijn salaris met 20% ziet stijgen op amper 2 jaar tijd! Te gek voor woorden en geen enkel ander land ter wereld waar dit kan. Integendeel, elders wordt er bespaard op de lonen van het overheidspersoneel om de begroting wat op orde te krijgen. Als Belgenland gaan we de richting uit van Sri Lanka dat eergisteren zichzelf failliet verklaard heeft. Hoewel het klimaat hier niet echt tropisch is kookt het onder de hersenpan van onze beleidsvoerders en zijn zij niet in staat om doortastende maatregelen te nemen behalve als het om een beetje stikstof gaat. Demir heeft zich ondertussen verlaagd tot het niveau van Schauvlieghe. Schauvlieghe zat wat te krasse uitspraken te doen op een boerenvergadering in Lierde en zag spoken onder de vorm van de staatsveiligheid. Demir is veel erger, liegt openlijk op tv en kent haar dossier niet. Tijd voor actie zou ik zeggen tegen onze vakorganisaties.

De gemiddelde Belg ligt niet wakker van de bovenvermelde uitspattingen. We leven als God in Frankrijk zolang Van Aert het geel om het lijf heeft. Vive le vélo! Verstand op nul en vooruit.

Ik, Bruno De Smet, ga elke week elke zondagochtend fietsen. Zo ook vorige week toen het zo koud en nat was buiten. Zoals altijd ging ik eerst even lekker alleen ontbijten en een krantje lezen met een kopje koffie. Toen ik na een half uur met mijn fiets naar buiten ging was het weer verslechterd, de wind en regen waaide om mijn oren. Ik ben toch niet gek dacht ik, en besloot niet te gaan fietsen, maar weer lekker bij mijn vrouw in bed te kruipen. Na mij weer te hebben uitgekleed kroop ik lekker tegen het warme lichaam van mijn vrouw aan en zeg: “wat een hondeweer zeg! “Waarop mijn vrouw antwoordt: “begrijp jij nou dat Bruno met dit weer gaat fietsen?”