Update van 7 februari 2023

1. De varkensprijzen

Vion stoomt door. De Nederlandse marktleider doet er 12 cent bij en haalt daarmee vlotjes Tonnies en VEZG in. De deelstukken lijken ook te volgen, zij het met enige vertraging. Hoelang de hoera-stemming nog aanhoudt weet ik niet maar voor deze week ziet het er opnieuw goed uit. Zo zien we het graag.

Prognose: hoger

2. De olie

Het verbod van de Europese Unie op Russische olieproducten ging op zondag 5 februari in. Het nieuwe embargo van de EU op Russische aardolieproducten is zowel complexer als meer ontwrichtend dan de voorgaande maatregelen. De EU en haar G-7 bondgenoten overwegen ook een prijsplafond van 100 dollar per vat voor hoogwaardige Russische olieproducten zoals diesel en een plafond van 45 dollar voor producten zoals stookolie en industriële smeerolie. Dat kan leiden tot verstoringen in het aanbod. Als dergelijke beperkingen worden ingevoerd, komt dat op het laatste moment, wat mogelijk meer verwarring op de markt kan veroorzaken, denken analisten van Eurasia Group.  Men verwacht enige omleiding van de oliestromen, waarbij Moskou meer vaten naar China, India, het Midden-Oosten en Afrika stuurt en Europa de import uit India, China, het Midden-Oosten en de VS opvoert. Dit gaat gepaard met hogere transportkosten. Voorlopig blijft het rustig. De olie noteerde gisteren iets boven de 80 dollar. De komende dagen zal blijken of dit een nieuwe bodem is.

3. De beurs

De aandelenmarkten koersten maandag lager nadat het sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport de vrees voor een agressieve Federal Reserve aanwakkerde en de geopolitieke spanningen tussen China en de VS oplaaiden. De verrassende kracht van het Amerikaanse banenrapport van vrijdag heeft zeker stof tot nadenken gegeven en daarmee het risico geschetst dat de rentetarieven nog geruime tijd hoog kunnen blijven, vooral als de inflatie hoog blijft.

In België zaten we op zondag aan het tv-toestel gekluisterd. Iedereen wou Van Aert zien winnen in Hoogerheide. Helaas was de laatste spurt er teveel aan. Hemel en aarde heeft hij bewogen  maar het mocht niet zijn.

In het begin schiep God de aarde en rustte. Toen schiep God de man en rustte opnieuw.

Toen schiep God de vrouw.

Sindsdien heeft God noch de man ooit gerust!