Update van 6 september 2022

1. De varkensprijzen

Vion blijft gelijk. De Nederlanders zijn de laatste tijd voorzichtiger geweest met het opvoeren van de varkensprijs en hebben hun exportpositie hierdoor goed kunnen behouden. In België zijn we er wat forser tegenaan gegaan en dat zorgt nu toch voor extra druk bij de slachthuizen. Het mag duidelijk zijn dat Roemenen, Polen en andere Oost-Europese landen het behoorlijk lastig hebben om de hoge varkensprijzen te blijven betalen. De lonen zijn er zowat een derde van hier en er is geen indexbescherming waardoor de koopkracht onderuit dendert. In de Baltische Staten staat de inflatie op 25% volgens Kanaal Z!  Al herhaaldelijk hebben we hier gewezen op het spanningsveld tussen de retail en de slachthuizen. Gisteren hoorde u dat er eindelijk een akkoord is tussen Danone en Albert Heijn-Delhaize. Met Lidl lopen de onderhandelingen nog. We zijn niet alleen die de match moeten spelen met de warenhuizen. Kortom, de vleesprijzen zijn gisteren terug gestegen, het aanbod is niet groot maar de varkens worden uitgesteld omwille van speculatie en een moeilijke export van karkassen. We gaan nu moeten zien wie eerst toegeeft.

Prognose: Als de zomerprop er niet komt zal het meevallen. Mochten er toch grote aantallen aangeboden worden dan kan er iets af maar deze week is dat voor de binnenlandse markt zeker niet nodig.

2. De olie

De Russen hebben North Stream 2 afgekoppeld waardoor de gasprijs opnieuw door het dak ging. Alsof er nog niet genoeg slecht nieuws was heeft het oliekartel OPEC+ maandag besloten de productie in oktober licht te verlagen, wat de olieprijs flink opdreef. Deze morgen was er wel een stabilisatie rond de 95 Euro.

3. De beurs

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,6 procent in het rood op 413,39 punten, de Duitse DAX verloor 2,2 procent op 12.760,78 punten, de Franse CAC 40 daalde 1,2 procent. De landen die het gevoeligst zijn voor de gasprijzen reageren het heftigst op prijsstijgingen of prijsdalingen. Mercedes daalde gisteren zelfs met 7%. Ik overweeg een ander voertuig.

In Engeland hebben ze een nieuwe premier, Liz Truss. Liz scoorde 57% van de stemmen en wordt de derde vrouwelijke premier van de UK. De mannen moeten nu naar haar pijpen dansen. Mijn advies:

De top 3 die vrouwen het liefst horen:

-Ik hou van je

-Je bent mooi

-Je hebt gelijk