Update van 6 december 2022

1. De varkensprijzen

Vion doet er nog eens 2 cent bij. Daarmee wordt aangegeven dat we dicht tegen het maximum zitten voor de komende weken. De meeste Nederlandse slachterijen schrappen  tot na Nieuwjaar de zaterdagslacht. De vraag naar vlees zal nu geleidelijk verminderen om na 1 januari zachtjesaan opnieuw aan te trekken. Mocht de export vlotjes blijven lopen dan is een positieve verrassing niet uit te sluiten maar de kans is groot dat we enkele weken met een vaste notering komen de staan.

Prognose: Misschien een klein Sinterklaasgeschenk onder vorm van een summiere verhoging maar veel zal het niet worden deze week.

2. De olie

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten nadat sterke Amerikaanse macro-data de waarschijnlijkheid van verdere renteverhogingen door de Federal Reserve voedden. Eerder op de dag noteerde de prijs voor een vat ruwe olie nog fors hoger nadat de EU een akkoord bereikte over een prijsplafond voor Russische olie en OPEC+ zijn productieverlaging handhaafde. De olie sloot op 83 Dollar, 3.5% lager dan vrijdag.

3. De beurs

Amerikaanse aandelenmarkten noteerden maandag lager, waarbij de focus bleef liggen op het rentebeleid van de Fed. Een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport deed twijfel rijzen over het tempo waarmee de Amerikaanse centrale bank zijn renteverhogingen zal versoepelen. De Europese beurzen gingen ook naar beneden maar in mindere mate.

België moet na Oekraïne zowat het meest moorddadige land van Europa zijn. Iedere week speelt zich wel ergens een gezinsdrama af. Ik snap het niet. De oplossing is nochtans vaak eenvoudig. Ik geef een voorbeeld:

Onlangs vroeg mijn vrouw me waarom ik haar niet meer behandel zoals vroeger toen we onze eerste dates hadden.

Dus ik nam haar mee uit eten en naar de film, daarna zette ik haar thuis bij haar ouders af…

U ziet dat ik naar mijn partner luister en me volledig probeer te verplaatsen in haar leefwereld.