Update van 6 april 2023

1. De varkensprijzen

Alles blijft gelijk. Dat is logisch, het aanbod zal verder opdrogen maar de verkoop van het vlees in het binnenland is slecht. Duitsland blijft wel aan de varkens trekken wegens de grote onderbezetting van de slachthaken. De match is bitsig tussen de grote jongens van onze oosterburen. Hopelijk lopen er geen wielen af.

2. De olie

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten hoewel uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week fors zijn gedaald. Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 31 maart zijn gedaald met 3,7 miljoen vaten tot 470,0 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 4,1 miljoen vaten tot 222,6 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 3,6 miljoen vaten tot 113,1 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 89,6 procent. Dat was een week eerder 90,3 procent. Het niet mocht niet baten, het banencijfer in Amerika was zo slecht dat een recessie in het vooruitzicht komt en dat is niet goed voor de olieprijs.

3. De beurs

De Amerikaanse en Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten. Op macro-economisch vlak werd bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in maart veel minder hard is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg in maart met 145.000 tegen een stijging van 261.000 in februari, terwijl de markt rekende op een groei van 210.000 banen. De export daalde in februari met 2,7 procent, terwijl de import met 1,5 procent afnam wat resulteerde in een tekort op de handelsbalans van 70,5 miljard dollar! Nou, dan wordt je snel arm als natie.

In België zorgde Arvesta voor spektakel. Zij haalden For Farmers binnen voor 25 miljoen Euro. De beurskoers van de moederholding in Nederland reageerde nauwelijks. De beurskoers komt van 12 Euro (2018) en staat deze morgen op 3,10 Euro. Arvesta is nu met stip de grootste in de sector. Ik ben benieuwd hoe wendbaar deze olifant wordt in de toekomst.

Mathilde en Koning Filip lopen door een safaripark, Mathilde ziet een giraffe en vraagt: "Wat is dat voor een beest?". Filip antwoordt: "Dat is een dangeroe." Later ziet Mathilde een leeuw en vraagt: "Wat is dat voor een beest?"

Filip: "Oh, dat is ook een dangeroe."

Even later zien ze een olifant en Mathilde vraagt: "Wat is dat voor een beest?"

Filip: "O, dat is weeral een dangeroe."

Mathilde zegt: "Dat is knap van jou, hoe weet je dat allemaal?"

"Nou", zegt Filip, "toen we hier binnenkwamen zag ik een bord waarop stond: All animals are dangerous!"