Update van 5 september 2023

1. De varkensprijzen

Vion verlaagt voorzichtig met nogmaals 2 cent. Het is duidelijk dat slachterijen moeilijk richting kunnen of durven kiezen. Er zit druk op de marges van het vlees en anderzijds blijft het aanbod aan varkens bijzonder laag. Zoiets noemt men tussen hamer en aambeeld zitten. Het wordt nu uitkijken naar de move van Tonnies. Het gerucht gaat de ronde (sedert eind vorige week) dat hij fors wil verlagen. Dat lijkt me een moeilijke opgave want internetbeurs pluste met 2 cent op vrijdag. Langs de andere kant ging BPG vorige week wel behoorlijk lager ondanks een gelijk blijvende VEZG. Ruikt BPG onraad en hebben zij de markt in snelheid gepakt? Het wordt gokken deze week maar het lage aanbod en de lege diepvriezers geven slachterijen weinig ruimte tot verlagen is mijn gevoel. Het klopt wel dat de verkoop van vlees slecht is maar dit ideale barbecueweer kan het tij misschien wel doen keren.

Prognose: Gelijk tot beetje lager.

2. De olie

De olie steeg gisteren verder door en staat op een zucht van de 90 Dollar. De vrijwillige beperkingen van Saudi-Arabië en de zwaar gestimuleerde Chinese economie doen vermoeden dat er stilaan een serieus tekort aan het zwarte goedje zal ontstaan.

3. De beurs

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lichtjes lager geëindigd. De dag begon optimistisch door een positief sentiment op de Aziatische markten. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat de Chinese projectontwikkelaar Country Garden een overeenkomst sloot met schuldeisers om de looptijd van zijn leningen te verlengen. Het aandeel koerste ongeveer 15 procent hoger. Daarnaast verlaagden dit weekend meerdere steden, waaronder Beijing en Shanghai, hypotheekeisen voor particulieren in de hoop de woningmarkt een impuls te geven. In Amerika was het Labor Day en bleven de beurzen gesloten. Dat zorgde voor een inspiratieloos einde van de dag in Europa.

In België keken we met wijd open gesperde ogen naar de Ronde van Spanje. Evenepoel en co moesten zich een weg banen tussen de modder. Het leek meer op een cyclocross dan een wegrit. De organisatie nam een wijs besluit en korte de rit stevig in.

Een vertegenwoordiger rijdt over een landweggetje en merkt dat hij middagpauze heeft. Hij zoekt een smal paadje en rijdt daarin om zijn boterhammetje te nuttigen. Na zijn lunch wil hij wegrijden maar merkt dat zijn auto in de modder blijft steken en niet voor- of achteruit wil. Ten einde raad zoekt hij in de omgeving naar een boer met een trekker om hem uit zijn benarde positie te bevrijden. Na het lostrekken van zijn auto vraagt de boer hem om 10 euro, welke de man hem graag betaalt. Tevreden bedankt de boer hem en zegt dat hij dit dagelijks wel een keer of tien meemaakt. Waarop de vertegenwoordiger vraagt: "Wanneer melk je dan je koeien, 's nachts of zo?" "Nee", zegt de boer, "dan vul ik dit gat met modder."