Update van 5 juli 2022

1. De varkensprijzen

Vion blijft gelijk en reageert voorlopig niet op de AVP uitbraak 10 kilometer van de Nederlandse grens. Er is ogenschijnlijk niks aan de hand voor de Nederlandse slachterijsector maar dat kan morgen anders zijn. De vraag is natuurlijk wat er dan gebeurt. De Nederlanders verliezen uiteraard hun verre export en kunnen wel eens gaan leuren met hun varkens en dumpen binnen Europa. Of biedt dit juist kansen voor ons om de export in te palmen? Het is nog niet zover maar de spanning loopt op. Ongetwijfeld zijn er al een aantal worst-case scenario’s gemaakt.

Het aanbod is niet groot maar vindt niet makkelijk z’n weg en dat zal de komende 5 weken zo blijven.

Prognose: gelijk

2. De olie

De olie heeft de bodem gezet rond de 110 $. Gisteren kwam een er flink herstel. Israël schijnt een aanval op Iran te plannen. Dergelijke uitspraken veroorzaken altijd onrust op de oliemarkt en dan weet u in welke richting de olie beweegt. (114 $)

3. De beurs

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend hoger geëindigd na een rustige handelsdag waarbij Wall Street gesloten was vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Duitse export in mei is gedaald, terwijl de import steeg. De Duitse handelsbalans kwam in mei uit op een tekort van 1,0 miljard euro.

De producentenprijzen in de eurozone stegen in mei met 0,7 procent op maandbasis en met 36,3 procent op jaarbasis. In beide gevallen was sprake van een lichte afkoeling van de prijzen ten opzichte van april en ook waren de cijfers beter dan verwacht.

In België krijgen de federale ambtenaren een extra opslag van 3 tot 7% boven de indexaanpassingen. Onze pennenlikkers kunnen er niet genoeg van krijgen. Op amper een jaar tijd lieten ze al 4 keer 2%  bijschrijven op hun loonstrook. Dat wordt een vieze bedoening voor de begroting…

Wanneer een man vies tegen een vrouw praat dan is dat seksuele intimidatie

Wanneer een vrouw vies tegen een man praat is dat 1,50 Euro per minuut.