Update van 5 januari 2023

1. De varkensprijzen

VEZG houdt de prijs vast. Duitsland weet echt niet wat het met de varkensprijs moet doen. Er komen steeds minder varkens aan. Duitsland zit zelf met een flink aantal stoppers, de Nederlanders en de Denen slachten liever in eigen land sedert de AVP-uitbraak. De slachthaken zijn leeg, de kosten stijgen maar de retail houdt de druk hoog waardoor extra kosten niet kunnen doorgerekend worden. Onvermijdelijk krijgen we een saneringsoperatie in de duitse slachtwereld want veel ruimte “voor de slag om het varken” is er niet.

Prognose: gelijk tot beetje lager.

2. De olie

Olie werd woensdag weer fors goedkoper, terwijl de gasprijs in Europa ook blijft dalen. Een vat brent-olie werd 5 procent goedkoper tot 78 Dollar. De Europese gasprijs daalde zelfs met meer dan 11 procent. Blijkbaar gaat men toch uit van een recessie bij de olieboeren. Deze namiddag krijgen we nog de voorraden voor Amerika.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, in afwachting van de Fed-notulen. Geen van de deelnemers aan de laatste rentevergadering van de Federal Reserve verwachtte dat een renteverlaging in 2023 gepast zou zijn. Dat bleek uit de notulen van de vergadering die woensdagavond werden gepubliceerd.  De Duitse inflatiecijfers van gisteren gaven de Europese markten een impuls met het signaal van zwakkere prijsstijgingen. Amerika ging neutraal de dag uit.

In België is het belangrijkste nieuws dat men terroristen niet naakt mag fouilleren. Het hoofd van de politie mocht het gisteren persoonlijk in de rechtbank gaan uitleggen waarom men toch doorgaat met de heren in hun blootje te zetten ondanks het verbod van een andere rechtbank. Ik vraag me af of we in het thuisland van die bruine mannetjes ook zoveel van onze neus zouden moeten maken.

Er komt een man een brillenwinkel binnen. De man zegt tegen de verkoper: "Dag meneer, ik spaar brillen. Heeft u nog wat bijzonders?" "Jazeker," zegt de verkoper, en geeft de man een bril. De man zet de bril op en kijkt de verkoper meteen dwars door zijn kleren heen: hij ziet de verkoper spiernaakt. "Dat is fantastisch," zegt de man, "Hoeveel moet die bril kosten?" "Driehonderd Euro," zegt de verkoper. "Pak maar in," zegt de man. De man loopt naar buiten en zet de bril op. Er lopen twee vrouwtjes met boodschappentassen voorbij. Hij ziet ze spiernaakt. Ook de haringboer in zijn kar staat bloot. De man gaat met de tram: iedereen bloot.

De man loopt wel drie keer de tram op en neer. Komt de man thuis. Ziet hij zijn vrouw en de buurman spiernaakt op de bank zitten. Hij zet de bril af: zitten zijn vrouw en de buurman nog steeds spiernaakt. "Ik heb weer wat," zegt de man, "tien minuten en het is stuk."