Update van 4 oktober 2022

1. De varkensprijzen

Vion verlaagt met 4 cent. Op zich valt dit mee. Dat het vorige week in Duitsland zou mis lopen stond in de sterren geschreven. 1 slachtdag minder (gisteren) en het vrij komen van 30.000 zeer zware varkens uit een schutkring deden ons de das om. De vraag is nu hoe makkelijk men die varkens  verkocht krijgt. Zijn ze al weg of lopen die Duitsers nog te leuren? In het laatste geval hebben we een probleem. In het eerste geval kan alles meevallen. Om conclusies te trekken voor de toekomst moeten we deze week het aantal slachtingen in Duitsland goed in de gaten houden. Deze zie ik het liefst onder de 750000 varkens blijven.

Prognose: Het is zelden dat de prijs één keer zakt. In 90% van de gevallen is dat 2 tot 3 weken na mekaar. De bal ligt in het Duitse kamp. Als zij er opnieuw 10 cent afknijpen dan volgt hier onvermijdelijk de 3e daling op rij. Als zij de prijs gelijk houden dan hebben we de bodem gezien.

2. De olie

De olieprijs is maandag flink gestegen. De forse stijging van de olieprijzen maandag werd gevoed door geruchten over een "aanzienlijke productievermindering” van 1 miljoen vaten per dag of meer die OPEC later deze week mogelijk zal aankondigen. OPEC+ komt woensdag bijeen op het hoofdkantoor van het kartel in Wenen. De groep komt maandelijks online bijeen en er werd niet verwacht dat ze voor het einde van dit jaar een fysieke bijeenkomst zouden organiseren. Spannend!

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink hoger geëindigd. Fed-bestuurder John Williams zei maandag dat hij rekent op een flinke afkoeling van de inflatie in de VS in 2023, tot zo'n 3 procent. De Amerikaanse tienjaarsrente is maandag gedaald tot 3,66 procent. Dit was het signaal voor de beurs om een stevige rally in te zetten. De markt was oververkocht en dat resulteerde in extra appetijt van de  bodemvissers.

In België staan we nu dagelijks in de file. Oktober is reeds jaren “de topmaand”. Gisterenochtend maar liefst 330 km om aan te schuiven, en dat zonder regen. Veel moed toegewenst aan allen die zich richting Brussel en Antwerpen begeven de komende weken.

Sta ik over laatst in de file, draait die vent in de auto naast mij zijn raampje open...

Ik denk dat die iets wil vragen en draai ook mijn raampje open...

Zegt die vent: Ook een scheet gelaten?