VEZG blijft staan. Iedereen lijkt blij te zijn met een gelijk spel. Tot Pinksteren gebeurt er waarschijnlijk niets. Vanaf dan kan de krapte opnieuw beginnen spelen. Vlak voor het verlof kopen fabrieken liefst wat extra in. Dit kan de trigger worden die de varkensprijs verder opstuwt. Langs de andere kant valt het verbruik tegen en dan hebben we het nog niet over de druk die warenhuizen uitoefenen. De biggenexport naar allerlei landen waar we tot nu toe nog nooit een big zijn kwijt geraakt (Spanje, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië etc…) loopt verder door. Dit fenomeen zorgt voor lege slachthaken in België, Denemarken, Duitsland en in mindere mate Nederland maar is geen garantie voor een verder stijgende prijs blijkbaar.
Prognose: Gelijk
De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 28 april daalden de voorraden ruwe olie met 1,3 miljoen vaten tot 459,6 miljoen stuks. De benzinevoorraden stegen echter met 1,7 miljoen vaten tot 222,9 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 1,2 miljoen vaten tot 110,3 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 90,7 procent. Net zoals vorige week speelden de voorraden geen rol van betekenis. Een slecht macro-economisch cijfer uit China zorgde voor meer animo. De olie zocht de weg naar het zuiden en denderde 4% naar beneden tot 72 dollar.
De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten na het Fed-rentebesluit. De Amerikaanse centrale bank verhoogde conform de verwachting de federal funds rate met 25 basispunten naar een bandbreedte van 5,00 tot 5,25 procent. We gaan zien hoe Europa straks reageert maar het zal wel meevallen. Eergisteren hadden we nog 3 kapseizende banken in Amerika. Geen haan die er naar kraaide!
In België hebben we 1 mei gevierd. Voor de socialisten, dat zijn die mensen die pas panikeren als andermans geld op is, is dit de belangrijkste feestdag. Het verhaaltje van de vakbondsleiders is ieder jaar hetzelfde: minder werken, meer verdienen en het grootkapitaal zwaarder belasten.
1 mei speech:
“Kameraden!!!” (luid applaus).
“Kameraden, wij willen weg van de 5-daagse werkweek!!!” (nog luider applaus).
“Kameraden, ik zeg nog meer: ook met de 4-daagse werkweek nemen wij geen genoegen” (machtig applaus)
“Kameraden wij willen ook geen 3-daagse werkweek en ook geen 2-daagse werkweek (stormachtig applaus).
“Wat wij willen is de EENDAAGSE WERKWEEK!!! (oorverdovend aanhoudend applaus).
Plots helemaal achteraan in de zaal: “Het zal toch godverdomme de maandag niet zijn hé!!?