Update van 4 juli 2023

1. De varkensprijzen

Vion plust met 4 cent en probeert het peloton bij te houden. In België deden we ook nog een kleine verhoging maar we lijken tegen het plafond aan te lopen. De lokale markt draait voor geen meter want veel mensen zitten in het buitenland. De minderwaardige delen van het varken raken moeilijk weg, laat staan aan een behoorlijke prijs. De betere delen van het varken doen het wel goed en dat compenseert.  

Prognose: Gelijk.

2. De olie

Saoedi-Arabië zal zijn eenzijdige verlaging van de olieproductie met een maand verlengen om het olieaanbod in te perken terwijl de ongerustheid over de wereldeconomie aanhoudt. Het land zal dagelijks ongeveer 9 miljoen vaten oppompen. Dat is het laagste niveau in jaren. De Arabische olieproducent offert verkoopvolumes op voor wat vooralsnog een minieme beloning is aan hogere verkoopprijzen. De olieprijs steeg maandag eventjes met 1 procent tot 76,12 dollar maar ’s avonds was de winst al terug weg. Ook bondgenoot Rusland heeft nieuwe beperkingen op de export van olie aangekondigd.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn maandag na een verkorte handelsdag licht hoger geëindigd. Vandaag is het “Onafhankelijksheidsdag” in de VS en zal de Tour de France ongetwijfeld interessanter zijn om te volgen dan de beurzen. In Europa kleurden de beurzen gisteren lichtjes rood. Economisch nieuws was er uit China waar de industrie in juni iets minder sterk groeide. In de eurozone is in juni de economie nog harder gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 44,8 in mei naar 43,4 in juni, de laagste stand in 37 maanden. Eigenlijk maakt niemand zich hier zorgen om. De Eurostoxx won reeds 20 procent dit jaar. Markten liggen enkel nog wakker van oplopende rentes maar voorlopig is het ook hier stil aan het front.

In België zijn we terug de gelukkigste mensen op aarde. Jasper Philipsen won de derde rit in de Ronde van Frankrijk. Joepie, we drinken er eentje op.

Mom said: “Alcohol is your enemy”

Jesus said: “Love your enemy”

     -case closed-

       CHEERS!!!