Update van 4 augustus 2022

1. De varkensprijzen

Duitsland (VEZG) volgt de Nederlanders niet en blijft gelijk. De andere Nederlandse slachthuizen verhogen wel de prijs met 1 cent. Dit is duidelijk een gevolg van de betere export op het Verre Oosten. De vraag is nu: volgen wij Duitsland of kiezen we voor de Nederlandse weg waar de marges ongetwijfeld veel verbeteren voor de slachthuizen. De komende dagen blijft het heet, de voederopname zal aan de lage kant blijven en de slachtgewichten zullen verder onder druk komen. Binnen 2 weken start de vleesindustrie opnieuw op en zal er moeten ingekocht worden. Zowel voor de inkoop als de verkoop van het vlees wordt het moeilijk om de situatie op de markt in te schatten.

Prognose: Gelijk tot iets hoger.

2. De olie

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 29 juli zijn gestegen met 4,5 miljoen vaten tot 426,6 miljoen stuks.

De benzinevoorraden stegen met 0,2 miljoen vaten tot 225,3 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel daalden met 2,4 miljoen vaten tot 109,3 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 91,0 procent. Dat was nog 92,2 procent een week eerder.

Oliekartel OPEC en zijn partners hebben tijdens hun maandelijkse vergadering besloten de productie in een lager tempo te verhogen. De productieverhoging in september bedraagt 100.000 vaten olie per dag. In juni besloot het kartel nog tot een verhoging met 648.000 vaten per dag in zowel juli als augustus.

3. De beurs

De Europese beurzen herstelden woensdag van de spanning die het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan met zich meebracht.  De markt reageerde opgelucht over het uitblijven van een stevige Chinese reactie op het bezoek van Pelosi aan de 'afvallige provincie', zoals China het land bestempelt.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de dienstensector in de eurozone in juli minder hard is gegroeid, maar de groeivertraging viel mee. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in juli uit op 51,2 tegen 53,0 in juni, de laagste stand in zes maanden. De voorlopige meting maakte melding van een index van 50,6 voor juli.

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken zijn in juni iets harder gestegen dan in de maand ervoor. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

De fabrieksorders stegen met 2,0 procent op maandbasis, na een plus van 1,8 procent in mei.

Vooraf geraadpleegde economen rekenden voor juni op een stijging van de fabrieksorders met 1,2 procent.

Alles beter dan verwacht dus tijd voor een beursfeestje! Het is terug allemaal rozengeur en maneschijn.

Na de geboorte, hoelang duurt het voordat je ogen open gaan?

Een koe: direct

Een geit: na 2 uren

Een poes: na 6 dagen

Een hond: na 10 dagen

Een mens: Nadat je getrouwd bent!