Update van 4 april 2023

1. De varkensprijzen

Vion blijft gelijk. Het aankomende paasweekend lijkt weinig inspirerend te zijn voor de slachterijen. Er zijn genoeg varkens in de aanbieding om de markt te bevoorraden maar de slachthaken blijven onderbezet. De komende weken zal de massale export van biggen richting het zuiden beginnen spelen. De eerste biggen hebben vlak voor Nieuwjaar een ticket richting de zon genomen en deze zien we hier niet meer terug. Ik ben benieuwd hoe de lokale slachthuizen met dit gegeven zullen omgaan.

Prognose: Gelijk

2. De olie

De OPEC+ heeft laten weten de olieproductie met meer dan een miljoen vaten per dag te zullen verlagen, juist op het moment dat de Verenigde Staten hun strategische olievoorraden vermoedelijk weer willen aanvullen. Het kartel zet deze stap uit voorzorg, om de oliemarkt te stabiliseren. Volgens Bloomberg gaat het om een verlaging van 1,1 miljoen vaten per dag vanaf volgende maand, en vanaf juli zelfs om 1,6 miljoen vaten, als gevolg van een verlenging van de bestaande aanbodreductie door Rusland. Van deze 1,6 miljoen vaten productieverlaging zal Saoedi-Arabië er 500.000 voor zijn rekening nemen, aldus Dow Jones Newswires. De productieverlaging zal tot het einde van dit jaar gelden en komt bovenop de 2 miljoen vaten productieverlaging die al in oktober was overeengekomen.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn maandag verdeeld gesloten, na het nieuws dat OPEC+, de OPEC en zijn bondgenoten, de productie verlaagt, waardoor de olieprijzen stegen. Dit nieuws zou de inflatie verder kunnen intensiveren nadat de daling van de energieprijzen dit jaar voornamelijk de belangrijkste factor was die de situatie verbeterde. De ultravolatiele verwachtingen voor het rentepad van de Fed kan hierdoor opnieuw oplaaien. Indexen met veel olieaandelen gingen vlot hoger, de andere zakten.

In Vlaanderen zit de belangrijkste dag van het jaar er op. De Ronde van Vlaanderen werd gewonnen door een Sloveen en onze eigen Wout Van Aert moest het stellen met een vierde plaats. De supporters in de V.I.P.-dorpen hadden tegen de middag al een flink stuk in hun kraag. De nederlaag van Van Aert rond 16u30 gaf een extra impuls aan het bierverbruik. Mijn aandelen Inbev zullen er wel bij varen.

Let op!!

Koffie maakt agressief!

Ik heb gisteren vijftien Leffes gedronken in het VIP-dorp en m’n vrouw 3 koffies thuis.

Je wilt niet weten hoe ze tekeer ging toen ik thuis kwam.