Update van 31 januari 2023

1. De varkensprijzen

Vion doet er een bescheiden 3 cent  bij. Wellicht is dit een voorbode van meer. Duitsland jaagt op de varkens en nee, het zijn geen everzwijnen die ze willen. Het zijn uw varkens! Meer hoeven we niet te zeggen, er komt schaarste.

Prognose: hoger

2. De olie

De olieprijs weet zich geen raad. De ene dag komt er 2 procent bij om die de volgende dag terug prijs te geven. Eerder op de dag stegen de olieprijzen nog op berichten van een vermoedelijke Israëlische drone-aanval op doelen in Iran. Het is nog onduidelijk of een brand in een raffinaderij ook verband houdt met de aanval. Iran pompt iets meer dan 2,5 miljoen vaten per dag en er zijn meldingen van toegenomen export in de afgelopen maanden.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn lager maandag geëindigd. De S&P 500 daalde 1,3 procent op 4.017,77 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 33.717,09 punten en de Nasdaq sloot 2,0 procent lager op 11.393,81 punten. De Federal Reserve komt woensdag met zijn rentebesluit.  99 procent van de analisten rekent op een verhoging van 25 basispunten door de Fed en 1 procent gaat uit van een pas op de plaats (50) woensdagavond. De grote vraag voor de markten is wat voor toekomstperspectief de grote centrale banken zullen schetsen en belangrijker nog: hoeveel renteverhogingen we nog kunnen verwachten na komende week.

In België stijgt het aantal burn-outs spectaculair. Er is een besef gekomen bij de linkse partijen dat toch niet altijd de werkgever met de vinger gewezen moet worden. Vaak ligt de private sfeer van de werknemer aan de bron maar uit zich dat op het werk met een verminderd functioneren. Grote werkgevers met gespecialiseerde psychologen trachten getroffen personeel terug op de rails te krijgen door eerst een “wandeling” te maken en niet over het werk te praten. Wat gaan ze nog allemaal uitvinden. Eerst even aan de relatie met de partner werken?

Zij: “Ik wil pas seks na het huwelijk”

Hij: “Prima, bel me maar als je getrouwd bent”