Update van 31 augustus 2023

1. De varkensprijzen

Duitsland blijft gelijk. Dat is een hoopvol signaal. Een aantal varkenshouders speculeerden op een verdere daling van de prijs en hebben de varkens sneller doorgegeven. Hierdoor gaan de slachtgewichten wat onderuit. Dus ondanks het iets grotere aanbod hebben we het toch gelijk kunnen houden. Mocht de export nog een beetje vriendelijker worden dan is er een kans dat we het ergste gehad hebben.

Prognose: Gelijk

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week opnieuw gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 25 augustus daalden de voorraden ruwe olie met 10,6 miljoen vaten tot 422,9 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden afgelopen week met 0,2 miljoen vaten tot 217,4 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen daarentegen met 1,2 miljoen vaten tot 117,9 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 94,5 naar 93,3 procent. Een flinke orkaan in Florida heeft de oliemaatschappijen gedwongen tot het sluiten van enkele boorputten. De olie steeg dan ook lichtjes verder tot net geen 86 Dollar.

3. De beurs

Slecht nieuws zal de beurzen omhoog stuwen hadden we hier 2 weken geleden geschreven. Eergisteren was het zover, het Amerikaanse consumentenvertrouwen liet een sterke daling zien in augustus. Huishoudens maken zich zorgen over de stijgende prijzen van boodschappen en benzine.  Het aantal vacatures zit in een aanhoudende neerwaartse trend en minder mensen namen ontslag op het werk. Dit zou wijzen op voorzichtigheid op de arbeidsmarkt. De Amerikaanse beurzen sloten dinsdagavond  hoger, voor de derde dag op rij, en maakten zo een flink deel van de verliezen van augustus weer goed.  Later deze week zal ook de voorkeursindicator van Inflatie van de Federal Reserve op de mat vallen = de PCE-index voor persoonlijke consumptieve uitgaven. Verder volgt deze week nog het banenrapport voor augustus.

In België gaat staatssecretaris De Moor geen mannelijke asielzoekers meer aanvaarden bij gebrek aan slaapplaatsen deze winter. Mannen met een vrouw of kinderen worden wel aanvaard. Nou, dan kan wel eens zeer inspirerend werken. Binnen 3 weken liggen de stations vol met snurkende mannen met een vrouw en een berg kinderen.

Een vrouw kloeg bij de dokter dat ze 's nachts niet kon slapen omdat haar man, Hugo altijd ontzettend luid snurkte. De dokter gaf haar de raad  als hij nog eens begon te snurken, zijn benen wijd open te leggen. Het koppel keek een beetje verbaasd, maar het was het proberen waard. Diezelfde nacht nog begon Hugo hevig te snurken, en Bernadette legde zijn benen open, zoals de dokter verteld had, en tot haarverbazing stopte Hugo eensklaps met snurken! Toen de vrouw nog eens toevallig bij de dokter was, vroeg ze hem hoe dat nou in elkaar zat "Wel," zei de dokter, "Als je zijn benen openlegt, dan valt zijn zak voor zijn gat, en zo komt er geen lucht meer naar binnen, waardoor er vervolgens geen tocht is en hij stopt met snurken." Bernadette vindt het allemaal logisch en gaat tevreden naar huis. Maar toen het koppel op vakantie was in een hotel in het zuiden van Frankrijk, werden ze 's nachts wakker van het oorverdovende gesnurk vanuit de kamer naast hen." Wil jij even die vent zijn benen uit elkaar gaan leggen?" vroeg de Bernadette aan Hugo. Hugo ging naar de kamer ernaast, en Bernadette viel ondertussen in slaap. Maar toen ze om 8 uur wakker werd, was haar man nog altijd niet teruggekomen! Toen hij uiteindelijk plots toch binnenkwam en zijn vrouw vroeg waar hij zolang bleef, zei hij: "Wel, ik kwam binnen in die kamer om die vent zijn benen open te leggen, maar het was geen vent! Het was een vrouw, en dus kon ik haar zak niet voor haar gat hangen!" "Oei," zei de vrouw, "Wat heb je dan gedaan? Oh ja," zei Hugo, "Ik heb mijn zak er dan maar voorgehangen."