Update van 30 maart 2023

1. De varkensprijzen

VZEG blijft gelijk, Tonnies ook. Internetbeurs verroert  niet. Dat is vreemd want 15 van de 15 partijen zijn verkocht. Dat ziet er niet slecht uit. Links en rechts wordt wat op de rem geduwd door de slachthuizen maar de aantallen aangeboden varkens zijn zonder meer laag te noemen. Zowel Duitsland als Spanje trekken de varkens naar zich toe. Hierdoor loopt het aanbod voor de Belgische slachthuizen nog verder terug. Een kleine plus om de varkens hier te houden is misschien wel aangewezen. Ik ben benieuwd wat het wordt deze namiddag.

Prognose: Gelijk tot iets hoger

2. De olie

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten ondanks een verrassend sterke daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 24 maart zijn gedaald met 7,5 miljoen vaten tot 473,7 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 2,9 miljoen vaten tot 226,7 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 0,3 miljoen vaten tot 116,7 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 90,3 procent. Dat was een week eerder 88,6 procent. Een juridisch geschil in Irak tussen de regionale regering van Koerdistan en de centrale regering in Bagdad heeft de export van ruwe olie via een Turkse pijpleiding verstoord en de wereldwijde prijzen voor ruwe olie doen opdrijven de laatste dagen.

3. De beurs

De Europese beurzen en Amerikaanse zijn woensdag hoger gesloten omdat de zorgen over een mogelijke bankencrisis blijven afnemen. "De Europese bankensector is solider dan ooit", zei Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management voor de camera van ABM Financial News. Als een bankier het zelf zegt dan moet het waar zijn. Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in maart verder is verbeterd maar iets minder sterk dan verwacht, terwijl het Franse consumentenvertrouwen in maart wat is teruggelopen.

In België dreigde opnieuw een aanslag. Geradicaliseerde jonge moslims waren van plan om een hoop mensen neer te maaien als we de staatsveiligheid mogen geloven. Nu heeft dit korps met zijn speciale eenheden niet de beste reputatie. Triootjes, drankmisbruik, drugs enz… werden door het Nieuwsblad gerapporteerd. Een succesje naar buiten brengen om het blazoen wat op te poetsen was zeker welkom na het vernietigende artikel. 3 agenten zijn al geschorst. Wordt vervolgd met een rijkelijk pensioen naar alle waarschijnlijkheid…

Ik begrijp de huidige jeugd niet meer. Maar ja, ik moet toegeven mijn Arabisch is niet al te best.