Update van 30 augustus 2022

1. De varkensprijzen

Vion verhoogt met 1 cent en gooit hiermee het slot op de prijsstijgingen van de laatste weken. We kunnen dit beschouwen als een test om te kijken of vraag en aanbod in evenwicht zijn. Ook de Oost-Europese landen laten het afweten op dit moment en dreigen met verlagingen. De soep zal wel niet zo heet opgediend worden maar we kunnen er wel van uit gaan dat deze week de varkens niet meer zullen stijgen.

Prognose: Gelijk

2. De olie

Na de stijgende gasprijzen van de laatste week neemt de olie opnieuw het heft in handen. Steeds meer mensen beginnen de relatief (t.o.v. de gas) goedkope mazout te gebruiken als alternatief voor de aanmaak van elektriciteit. De oliemarkten reageerden voor het weekend al op uitspraken van de Saoedische energieminister, die erop hintte dat de OPEC productieverlagingen kan doorvoeren. Volgende week komen het kartel en bondgenoten OPEC+ weer bijeen.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten. De markt liep de afgelopen drie, vier weken een beetje op de zaken vooruit door een mogelijke toekomstige draai van de Fed naar een meer gematigde rentekoers maar daar maakte FED-voorzitter vrijdagavond korte metten mee. Zijn afscheidstoespraak in Jackson Hole was er eentje van rentestijgingen. De beurzen gingen daardoor vlotjes lager post vatten.

In België is onze premier aan het onderhandelen met de Noren om de gasprijs naar beneden te krijgen. Na zijn paniekvoetbal van vorige week moest de VLD-topman iets doen want de pers maakte brandhout van zijn uitspraken. 1000 jaar geleden hebben die vikings hier de boel al eens kort en klein geslagen. Ik denk niet dat ze nu staan te springen om goedkoop gas te leveren…

Man komt bij Sint-Pieter. Sint-Pieter: ‘Hebt u weleens iets goeds gedaan in uw leven?’ Man: ‘Ja, ik ben eens op een motorbende afgestapt die twee vrouwen aan het bepotelen waren. Ik heb ze goed hun vet gegeven en gezegd: ‘Als jullie niet snel maken dat jullie weg zijn, dan klop ik al jullie tanden uit en breek ik jullie knieschijven.’ Sint-Pieter: ‘Tjonge, dat is een serieuze heldendaad. Wanneer was dat?’ Man: ‘Vijf minuten geleden.’