Update van 3 november 2022

1. De varkensprijzen

VEZG blijft gelijk. Het ziet er dus naar uit dat de overeenkomst tussen de slachthuizen en VEZG gerespecteerd wordt. Dat houdt in dat mits het offer van 2 weken geleden (-10 cent Duitsland) we de prijs tot minstens volgende week gelijk houden en iedereen hier voorlopig vrede met neemt. China zou een reddingsboei moeten zijn maar dat lijkt eerder een badeendje te zijn. Het aanbod voor de Belgische slachterijen is vrij  groot en ook Nederland heeft voldoende instroom. De hamvraag wordt:  “Hoe reageert de Duitse slachterijwereld binnen enkele weken op een steeds schaarser wordend aanbod. “

Prognose: Gelijk

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 28 oktober daalden de voorraden ruwe olie met 3,1 miljoen vaten tot 436,8 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 1,3 miljoen vaten tot 206,6 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 427.000 vaten tot 106,8 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 90,6 procent. Dat was 88,9 procent een week eerder. De olie vatte vlot hoger post door deze cijfers en werd even 97 Dollar waard. Deze morgen waren de Chinese economische cijfers slecht. Hierdoor zakte de olie terug naar 95,5 Dollar. Er zit veel stress op deze markt en dat maakt het moeilijk om iets te doen.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag fors lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw met 75 basispunten heeft verhoogd. De Amerikaanse centrale bank zei van plan te zijn de rente te blijven verhogen, maar wellicht wel met kleinere stappen. "Op een gegeven moment zal het gepast zijn om het tempo van de verhogingen te vertragen", zei Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie woensdagavond, volgend op het besluit. Het eerste uur werd dit bericht op gejuich onthaald, daarna zakte de beurs als een pudding in elkaar. De Dow ging van +400 naar -500 op 2 uren. De Flitshandelaars zullen hun zakken flink gevuld hebben, de langetermijnbelegger verkeerde eerder in begrafenisstemming.

Dinsdag reed ik zoals veel mensen naar de begraafplaats. Mijn advies is: gebruik geen gps om er te geraken! Het is niet plezant om te horen: “U heeft uw bestemming bereikt”