Update van 3 januari 2023

1. De varkensprijzen

Allereerst mijn beste wensen voor 2023. Hopelijk kan u als varkenshouder terug aanknopen met winstgevende varkensprijzen. Op dit moment loopt de biggenmarkt als een trein. De biggen worden in onze contreien door Spaanse integraties opgekocht die zelf met gigantische uitvalspercentages zitten door een nieuwe PRRS-variant. De varkensstapel was vorig jaar al flink gekrompen in verschillende Europese landen. Als ook de Spaanse varkensstapel gedecimeerd wordt dan kan er gauw paniek ontstaan op de varkensmarkt.

Op dit ogenblik is daar nog niks van te merken. De handel loopt stroef en sommige slachterijen vinden het nodig om de prijs te verlagen omdat de deelstukken flink naar beneden gedenderd zijn. Vion bleef gisteren gelijk en legt hiermee misschien wel een bodem onder de markt.

Prognose: Gelijk, misschien nog een kleine correctie

2. De olie

De olieprijs houdt zich goed staande. Er was weinig macro-economisch nieuws en Wall-Street nam gisteren een snipperdag. Vandaag zullen de beurzen de draad opnieuw oppikken. De olieprijs zal dan ook weer van de partij zijn.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn maandag, op de eerste handelsdag van 2023, flink hoger gesloten. De handel was mager, want niet alleen Londen was dicht, maar ook Wall Street vierde nog een dag vakantie. Het nieuwe jaar begint met een aanhoudende focus op centrale banken en inflatie, evenals signalen van hoe lang en diep een mogelijke recessie zou kunnen zijn.

In Belgie was het gisteren opnieuw ambtenarenbal in Brussel. Een absoluut topevenement voor schuinmarcheerders en levensgenieters. Menig ambtenaar zag zijn huwelijk of relatie op de klippen lopen de voorbije jaren nadat hij of zij iets te enthousiast in de billen van een collega had geknepen. De sociale media zorgden voor de rest. Ongetwijfeld zullen de belastingambtenaren ook ruim vertegenwoordigd geweest zijn. Zou dit een extra-legaal voordeel zijn?

Voor wie zich zorgen maakt over het nieuwe jaar, onthou:

Achter de meeste aanslagen zit nog altijd de belastingdienst.