Update van 3 augustus 2023

1. De varkensprijzen

De Nederlanders hebben het vuur aan de lont gestoken en hebben als eerste hun varkens gedumpt. Zoals in de vorige update gemeld was de kans groot dat dit ging gebeuren. De andere slachterijen moeten nu volgen. De slechte vraag, door het rotweer hier en de vele mensen die met vakantie zijn, zorgen voor een zwakke verkoop van vers vlees. De vleesindustrie draait sowieso op een laag pitje. Het aanbod blijft gelukkig aanhoudend zwak, zeker in Duitsland.

Prognose: lager

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 28 juli daalden de voorraden ruwe olie met 17,0 miljoen vaten tot 439,8miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen met 1,5 miljoen vaten tot 219,1 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 0,8 miljoen vaten tot 117,2 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 93,3 naar 92,7 procent. Het mocht allemaal niet baten, de olie hield zich in de voormiddag kranig maar zakte in de namiddag weg door de capitulerende beurzen.

3. De beurs

Fitch Ratings heeft de kredietrating van de Verenigde Staten verlaagd van AAA naar AA+. Daarmee is het land nu één stap verwijderd van de hoogste rating. Het besluit van Fitch valt nadat de regering-Biden op de rand van een default stond, toen het schuldenplafond weer bereikt was. Fitch wees op de toegenomen schuldenberg van de VS, maar ook op de moeizame verhouding tussen de Democraten en Republikeinen in Washington. Fitch sprak van een 'erosie in het overheidsbeleid in de laatste twintig jaar', waarbij de beoordelaar wees op de steeds terugkerende ruzie over het schuldenplafond en de daarbij behorende oplossingen die pas op het laatste moment op tafel komen. Als je al schuldenaar minder betrouwbaar bent gaat de rente omhoog. Zo geschiedde gisteren. Beurzen haten stijgende rentes en forse verliezen waren ons deel. Ik ben benieuwd waar het stopt. Nog in de VS dreigt Trump in de gevangenis terecht te komen. De advocatuur in Amerika wrijft zich al in de handen en zal hier flink wat geld aan verdienen. Ook de pers in Amerika gaat leuke tijden tegemoet.

Laten we onze hoogbejaarden in de gevangenis plaatsen. Ze krijgen daar elke dag een warme douche, hebben videobewaking voor als er problemen zijn, krijgen dagelijks 3 maaltijden, televisie, een computer, een bibliotheek en gymnastiek. En dan zetten we de criminelen in een verzorgingstehuis. Daar krijgen ze koud eten, het licht gaat uit om 8u, één keer per week een bad, een kamer zonder ruimte en… ze betalen 2000 Euro per maand.