Update van 29 september 2022

1. De varkensprijzen

VEZG verlaagt met maar liefst 10 cent. Ik was er dinsdag al bang voor. De afzet van het vlees loopt moeilijk. Volgende week is er een slachtdag minder in Duitsland en de Nederlanders en de Denen kunnen wel eens behoorlijk hun tanden stuk bijten op de vele baconvarkens die normaliter naar Engeland gaan. Met het fors gedaalde pond wordt import veel duurder en de Engelse bevolking had het al niet onder de markt. Compaxo volgde gedwee Vion en bleef stabiel. Ik benieuwd wat het maandag wordt bij de Hollanders.

Prognose: Lager

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week licht gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 23 september daalden de voorraden ruwe olie met 0,2 miljoen vaten tot 430,6 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 2,4 miljoen vaten tot 212,2 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 2,9 miljoen vaten tot 114,4 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 90,6 procent. Dat was 93,6 procent een week eerder. De olie reageerde veel meer op de gesaboteerde gasleidingen en de stijgende gasprijs. Poetin doet er alles aan om zijn oorlog verder gefinancierd te krijgen via hoge grondstoffenprijzen en de eigen leidingen opblazen hoort daar ook bij . De olieprijs haalde ook steun uit orkaan Ian die later op de dag aan land kwam aan de Golfkust van Florida. Het Bureau of Safety and Environmental Enforcement meldde dinsdag dat in voorbereiding op de categorie 4 storm 11 procent van de olieproductie en 8,56 procent van de aardgasproductie in de Golf is stilgelegd. Volgens analisten zal de impact op de olieprijzen waarschijnlijk van korte duur zijn.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten. Woensdagochtend daalden de aandelen in eerste instantie fors, vanwege de verslechterende economische vooruitzichten en opmerkingen van voorzitter James Bullard van de St. Louis Fed dat gezien de hoge inflatie aanzienlijk meer renteverhogingen nodig zijn. De markt veerde gedurende de tweede helft van de handelsdag op na een interventie van de Bank of England en een hoger Wall Street. De Britse centrale bank gaat tijdelijk Britse langjarige staatsobligaties opkopen in een poging de financiële markten te kalmeren. Een rondje geld drukken wordt door de markt altijd gesmaakt en de Amerikaanse beurs die dicht bij een short squeeze stond na de reeks dalingen ging aardig omhoog. Het zou wel eens van heel korte duur kunnen zijn.

In Vlaanderen zijn onze regeringskleuters er in geslaagd om een akkoord te bereiken. Cd&v heeft bakzeil gehaald. Dat zou ze wel eens heel zuur kunnen opbreken de volgende verkiezingen.

Jantje komt thuis van school en zegt tegen zijn vader: "We hebben het vandaag over economie gehad, maar ik snap er helemaal niks van!"

Zijn vader zegt: "Dan zal ik proberen je uit te leggen wat economie is. Kijk, ik breng hier in huis het geld binnen, dus ik ben het kapitaal. Mama zorgt dat hier in huis alles in orde is, zij is dus de regering. Ons dienstmeisje, Annie, werkt voor ons, zij is dus de arbeid. En jij Jantje en je kleine zusje Marietje, jullie zijn nog jong en daarom de toekomst. Snap je nu wat Economie is?"

Jantje snapt er totaal niets van en berust daar maar in. 's Nachts wordt Jantje wakker omdat zijn kleine zusje ligt te huilen. Hij gaat naar zijn zusje toe en ruikt meteen waarom Marietje zo huilt. Jantje denkt: "Zij moet een schone luier hebben." Hij gaat naar de slaapkamer van zijn ouders maar ontdekt alleen mama in bed die in een diepe slaap is verzonken. "Ach," denkt hij, "ik moet ook niet bij mama zijn maar bij het dienstmeisje." Als hij echter de slaapkamerdeur van het dienstmeisje opendoet ontdekt hij dat zij niet alleen is, nee, want papa ligt erbij, en die twee hebben het veel te druk met lichamelijke oefeningen. Dus wil Jantje die twee ook maar niet storen. "Och," denkt hij, "dan zal ik die vieze poepluier van mijn zusje zelf maar verschonen..."

Als Jantje 's morgens beneden komt gaat hij naar zijn vader en zegt: "Nù weet ik eindelijk wat economie is!"

"Oh ja?" zegt zijn vader, "vertel op!"

"Nou," zegt Jantje, "het kapitaal naait de arbeid, de regering slaapt, en de toekomst kan de rotzooi opruimen!"