Update van 29 november 2022

1. De varkensprijzen

Vion heeft er 5 cent bovenop gedaan gisteren. Daarmee is de toon gezet. De vraag vanuit de slachtwereld is groot, typisch voor deze periode van het jaar. Hopelijk kunnen we deze trend blijven aanhouden tot 2 weken voor Nieuwjaar. Daarna zal het afhangen van de prop die ontstaat tijdens de nieuwjaarsperiode en hoe snel deze wordt opgeruimd. Een  tweede scenario is dat er door de Duitse slachthuizen paniekvoetbal gespeeld wordt. Dan zal er hard aan de varkens getrokken worden en zal er geen of nauwelijks een prop zijn. We zien wel wat het wordt.

Prognose: Hoger

2. De olie

De olie had het gisteren niet onder de markt. Na een korte heftige opwaartse stoot begin vorige week zijn we nu opnieuw op hetzelfde niveau beland. De bodem van 80 Dollar werd getest maar tegen de avond stond er al terug 83 Dollar op de tabellen. De Arabieren zouden ergens rond de 75 Dollar willen landen, Biden spreekt van 72 Dollar. Alles zal nu afhangen van wat er in China gebeurt. Mocht Xi Westerse vaccins aankopen en het non-covid beleid laten varen dan zal de olie snel hoger gaan. Als hij alles dicht gooit dan gaat de volledige Chinese economie op zijn bek en zal de ondergrens van 80 Dollar snel doorbroken worden.

3. De beurs

De Amerikaanse en de Europese beurzen zijn maandag lager gesloten. Beleggers evalueerden de toenemende protesten in China tegen het zero-covid-beleid van de regering  evenals een golf van nieuwe infecties in het land.

In België liggen we nauwelijks wakker van de Rode Duivels. Iedereen had de rekening al gemaakt behalve Martinez zelf. Zijn “Oude Belgen” lopen hopeloos achter de bal aan in de hoop er een tik tegen te geven. De Marokkanen daarentegen toonden zich topfit, niet enkel op het veld maar ook in de Brusselse binnenstad. Zelden heb ik zo’n groep gemotiveerde werklui gezien om de straat op te breken.

Als Belgen moeten we sportief blijven en zeggen dat ze beter waren: “Voor één keer hebben de Marokkanen het niet gestolen.”