Update van 29 juni 2023

1. De varkensprijzen

VEZG verhoogt met maar liefst 7 cent. De Belgische slachthuizen staken vorige week het vuur aan de lont. Uit officieuze hoek kwam het bericht dat Tonnies slachtcapaciteit huurt op de Belgische markt om zo meer impact te krijgen op onze varkensstroom. De +2 van vorige week was een duidelijk een proactief antwoord van de Belgische slachterijen. Ze willen zich niet de varkens uit handen laten nemen. Een bijzonder leuke ontwikkeling voor u als varkenshouder. De druk op de Nederlandse slachterijen wordt verder opgevoerd. Ik ben benieuwd waar dat gaat eindigen.

Prognose: hoger  

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.In de week eindigend op 23 juni daalden de voorraden ruwe olie met 9,6 miljoen vaten tot 453,7 miljoen vaten. De benzinevoorraden namen toe met 0,6 miljoen vaten tot 222,0 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 0,1 miljoen vaten tot 114,4miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 93,1 naar 92,2 procent. Na dit bericht begon de olie aan een remonte van 71,8 naar 74,20 Dollar. Alles blijft voorlopig binnen de bandbreedte.

3. De beurs

Powell herhaalde woensdagmiddag dat een "grote meerderheid" van het beleidscomité van de Fed dit jaar nog twee renteverhogingen voor ogen heeft. Ook Lagarde van de ECB tapte uit hetzelfde vaatje eergisteren. De beurzen hadden het allemaal al ingerekend en Europa wist zelfs een mooie winst te realiseren. Wall-Street noteerde vlak.

In België is het einde oefening voor Egbert Lachaert. Egbert zal de geschiedenis in gaan als de voorzitter die de VLD liet flirten met de kiesdrempel. Een stevige oppositiekuur lijkt de enige oplossing. Herbronnen heet zoiets. Helemaal kapot geregeerd om altijd maar een vinger in de pap te hebben met als exponent een premier zonder enig charisma. Ik wens mijn eerste schepen veel geluk met zijn verdere loopbaan. Dat wordt wellicht de burgemeesterssjerp (vaak een mooie exit voor gebuisde politici) alhoewel de fusie met Melle nog veel roet in het eten kan gooien. Als burger in Merelbeke weten we gelukkig wel dat Egbert hetero is. Sommige partijvoorzitters doen hier schimmiger over…  

Een man komt bij de dokter. De dokter vraagt “Wat scheelt er aan beste kerel?” De man zegt: “Dokter er zit een groen pitje in mijn kont .” “Oké trek uw broek maar uit dan kijk ik wel even”. De man doet dat. De dokter kijkt er naar en mompelt in zichzelf ja, ja, oké ik schrijf u een pilletje voor en dan moet het over twee dagen weg zijn .”Een week later komt diezelfde man weer bij de dokter met hetzelfde probleem, hetzelfde verhaal. De dokter zegt: Doet u uw broek maar uit.”  De dokter ziet inderdaad nog datzelfde pitje. Hij pakt een pincet, trekt eraan en dan komt er een roos uit. Zegt de man: ''voor jou dokter.''