Update van 29 augustus 2023

1. De varkensprijzen

Vion drukt de prijs met 2 cent. Dit geeft aan dat de markt nog steeds zoekende is. Er zit nog een propje en dat moet weggewerkt worden. Duitsland vraagt geen varkens. Dat is gevaarlijk voor de prijsvorming woensdag. Als Tonnies denkt dat hij de komende 2 weken de markt lager kan dwingen dan zetten we ons beter schrap. Als hij inschat dat zijn slachthuizen binnen 3 weken zonder varkens komen te zitten dan hebben we het ergste gehad.

Prognose: Gelijk tot beetje lager.

2. De olie

Brent-olie kostte maandag 84,50 dollar en was daarmee bijna een procent duurder dan vrijdag. Brent surfte mee met de stijgende beurzen.

3. De beurs

De beurzen in Europa en Amerika liftten maandag mee op het positieve sentiment in Azië dat werd geholpen door ingrepen van de Chinese autoriteiten. Zondagnacht maakte Beijing bekend per direct de belasting op aandelentransacties te halveren, terwijl de Chinese beurzen onder meer de margin-verplichtingen versoepelden. Tja, met 20% jeugdwerkloosheid moet een mens al eens iets doen. De meeste aandacht zal later deze week uitgaan naar de Amerikaanse cijfers over de inflatie en de werkgelegenheid.

In België prijkt Sven Pichal op alle voorpagina’s. De inspecteur van radio 2 heeft blijkbaar zelf een behoorlijke afwijking. Deze keer is het niet test-aankoop die het euvel vaststelt maar wel de gerechtelijke politie. Ik ben benieuwd wat het wordt Sven, maar het ziet er niet goed uit. Losse handjes met kinderen wordt niet geapprecieerd.

Twee weduwen zijn nieuwsgierig naar de nieuwe bewoner van de serviceflat: een rustige, vriendelijke heer. De ene vrouw spoort de andere aan: "Probeer eens wat over hem te weten te komen." Niet lang daarna loopt zij op de nieuweling af en vraagt hem waarom hij zo triest kijkt. "Ik heb twintig jaar in de gevangenis gezeten," antwoordt de man. "Wat had u dan gedaan?" vraagt de vrouw. "Mijn derde vrouw gewurgd." "Goeie genade," reageert de weduwe. "En wat is er met uw tweede vrouw gebeurd?" "Die heb ik doodgeschoten." "En uw eerste?" wil ze weten. "Die is van de tiende verdieping gevallen toen we een keer ruzie hadden." De vrouw haast zich naar haar vriendin en zegt: "Joehoe! Goed nieuws. Hij is niet getrouwd."