Update van 28 maart 2023

1. De varkensprijzen

Vion gooit er nog eens 3 cent bovenop. De schaarste slaat nu echt toe. Te weinig varkens voor teveel slachthaken dwingt slachthuizen tot een onderlinge battle. De binnenlandse markt heeft het lastig maar de export loopt als een trein.

Prognose: We doen er nog iets bij.

2. De olie

De oliemarkten konden gisteren meeliften op het optimistische sentiment van de aandelenmarkten. Daarbij verloor de dollar ook aan waarde. Het zijn een paar volatiele weken geweest voor ruwe olie. De vrees dat de bankproblemen zouden kunnen uitgroeien tot een echte crisis was er de oorzaak van dat de olieprijzen eerder deze maand tot het laagste niveau in 15 maanden zakten. Nu het sentiment langzaam verbetert en de [obligatie]rendementen voorzichtig stijgen, stijgen ook de olieprijzen.

3. De beurs

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd. De meeste sectoren kenden een bescheiden opleving, geholpen door gebeurtenissen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan waar berichten verschenen dat Citizens Bank in de VS de leningen en deposito's van Silicon Valley Bank overneemt. Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Duitse ondernemersklimaat in maart verder is verbeterd. De Ifo-index steeg van 91,1 naar 93,3. Amerika vertoonde een gemengd beeld. De Dow ging flink hoger, de Nasdaq zakte door de stijgende rente.

In België gaan we “de vaste benoeming afschaffen”. De koehandel met de vakbonden kent terug geen grenzen. Rechters, inspecteurs, leerkrachten enz. vallen niet onder het nieuwe akkoord, laat staan dat er geraakt wordt aan de privileges van het bestaand personeel. De nieuwe contracten zullen kunnen genieten van een royale 3e pijler, extra vergoedingen voor thuiswerken en meer lekkers. Het manna valt terug uit de hemel. De op rust gestelde ambtenaar stelde vast en zag dat het goed was. Hij of zij laat hem of haar dik en vet pensioen heerlijk verder uitbetalen. Onderwijzer lagere school met pensioen = 2600 Euro netto in de maand! U wil niet weten wat iemand krijgt die ooit les gaf in de hogere middelbare jaren (15-18). Gaat u als loods op de Schelde met pensioen dan krijgt u ruim 5500 Euro netto + gratis luxeverblijf in hotels (tot ze dood zijn) waar loodsen opgevangen worden na hun zware dagtaak. De gepensioneerden van de NMBS mogen ook gratis blijven rijden tot ze tussen 6 plankjes zitten. De Croo en Bracke zijn maar het topje van een gigantische kaste in onze maatschappij waar we ons blauw aan betalen. Oh ja, over de pensioenen van blauw op straat hebben we het nog niet gehad…De boeren en de ondernemers zullen wel gigantische boetes betalen voor de belachelijkste kleine overtredingen. Schandalig!

Oma heeft besloten om na jaren weer eens behoorlijk te gaan stappen.

Ze gaat zitten aan de kaptafel om eens lekker te make-upen.

Dan pakt ze een spuitbus en begint flink onder haar oksels te sprayen.

Haar kleinzoontje staat dat kritisch te bekijken en zegt: “Oma, denkt u wel aan het ozongat?”

“ Ja hoor” zegt ze, “dat doe ik zo dadelijk effe met het washandje.”