Update van 28 juni 2022

1. De varkensprijzen

Vion verhoogt verder met 3 cent. De vleesverkoop is lastig en dat maakt het voor de slachterijen niet makkelijk. Vanaf volgende week gaat een hoop volk naar het buitenland en daar zijn we toch een zestal weken zoet mee. De vleesfabrieken zullen eveneens op een laag pitje draaien. Gelukkig is het aanbod aan varkens niet te hoog en kunnen we de prijs makkelijk vast houden. Zoals ik in de vorige update heb aangegeven zijn het de aankoopcentrales die bepalen waar de prijs de volgende weken heen gaat. Zit de schrik er in of leunen ze achterover? M.a.w. willen ze zich indekken of wachten ze af.

Prognose: klein beetje hoger tenzij de Duitsers ons verrassen met meer.

2. De olie

De G7-top in Zuid-Duitsland besliste over een prijsplafond op Russische olie en een importverbod op Russisch goud. De olie schoot na deze uitspraak meteen enkele procenten omhoog. Er blijft op deze markt behoorlijk wat stress aanwezig.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn maandag overwegend vlak gesloten. De Europese obligatierentes noteerden maandag hoger, wat druk zette op de Zuid-Europese beurzen. Eind deze week verschijnen inflatiecijfers uit de eurozone met op woensdag de Belgische inflatie.  De komende dagen zijn de ogen gericht op het Portugese Sintra voor het jaarlijkse centrale banken forum van de Europese Centrale Bank. Gisterenavond was de ontvangst en dinsdag en woensdag zijn er toespraken en discussiepanels van prominenten als ECB-voorzitter Christine Lagarde en Fed-voorzitter Jerome Powell.

In België kijken we vooral uit naar het verlof en is inflatie het minste van onze zorgen, daar zorgt de index voor. De wegen naar het Zuiden zullen volgende week terug vol zitten met immense files tot gevolg. De beelden van aanschuivende auto’s rond Dijon, Orange en Lyon blijven me altijd verbazen. Veel sterkte alvast voor zij die de kudde vervoegen.

Helaas heb ik ook slecht nieuws!

Men heeft de eerste Nederlander gevonden met mond -en klauwzeer

Ik heb echter ook goed nieuws: Men gaat de hele kudde uitroeien!