Update van 27 oktober 2022

1. De varkensprijzen

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zal heel wat veranderingen met zich meebrengen.

Infovergadering op 3 november om 19u30 in het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove, Torhout.

Inschrijven kan via info@thorcontrol.be of 050 231 430.

VEZG blijft gelijk. De Duitsers houden zich aan hun woord, althans voor deze week. We gaan nu zien of de druk op de markt naar beneden kan. De vriezers worden leeg gereden wegens de hoge energiekosten en er wordt geen nieuw vlees opgeslagen omdat de prijs nog te hoog is. De vraag is wanneer er een nieuw evenwicht gevonden wordt. Op de Belgische markt worden veel varkens uitgesteld. De 2 verlofdagen van de komende weken zullen hier niet vreemd aan zijn.

Prognose: Gelijk tot ietsje lager want alle Nederlandse slachterijen verlaagden met 5 cent.

2. De olie

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 21 oktober zijn gestegen met 2,6 miljoen vaten tot 439,9 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 1,5 miljoen vaten tot 207,9 miljoen vaten.De voorraden stookolie en diesel stegen met 170.000 vaten tot 106,4 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 88,9 procent. Dat was 89,5 procent een week eerder. Analisten wogen dinsdag ook de opmerkingen af van prins Abdulaziz bin Salman, de minister van Energie van Saoedi-Arabië. Tijdens de bijeenkomst in Riyad verdedigde hij het besluit van OPEC+ om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag te verminderen en waarschuwde hij dat de inzet van strategische oliereserves door landen de komende maanden economische pijn zou kunnen veroorzaken. De olie ging vlot 3% hoger na deze uitspraak.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn woensdag  hoger gesloten. Beleggers proberen in te schatten wat de plannen van de Federal Reserve zijn met het oog op de toekomstige renteverhogingen en of die wellicht een tempo lager schakelen vanwege tegenvallende bedrijfsresultaten van grote techbedrijven. Daarnaast is de markt in afwachting van het ECB-rentebesluit van vandaag.

In België stond Schaarbeek opnieuw volop in de belangstelling. De inwoners van deze zeer heterogene leefgemeenschap waren het niet eens met het nieuwe verkeersplan. Ze vatten zelf de koe bij horens en verbouwden meteen de straten. De oproerpolitie en brandweer kregen er flink van langs.

Om ram –en plofkraken in de toekomst te voorkomen worden geldautomaten vanaf 1 januari 2023 in de gevels van moskeeën geplaatst.