Update van 27 juni 2023

1. De varkensprijzen

Vion volgt de Duitsers en verhoogt niet. De verwaarding van het 5e kwartier verloopt zeer moeizaam en dat neemt een stukje van de winst weg bij de slachterijen. De Belgen brengen het er beter vanaf blijkbaar want zij konden tegen de markttrend in wel een kleine plus boeken.  Eind deze week start de grote uittocht. We zijn dan vertrokken voor enkele rustige weken op de lokale vleesmarkt. Ik verwacht dan ook geen grote veranderingen.

Prognose: Gelijk

2. De olie

De olie lijkt de bodem van 70 Dollar verder aan te stampen. Reeds 5 maal hebben we deze getest sedert half maart. Het risico op een stijging neemt hierdoor ietsje toe. Zorgen over de levering van olie staken afgelopen weekeinde  de kop op na de kortstondige Wagner-muiterij in Rusland. De granen lopen van deze keer al vooruit op de olieprijzen en stijgen de laatste 2 weken vrij fors.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn maandag vrijwel vlak gesloten, na een weekend van chaos in Rusland. Extra druk kwam er na een tegenvallende daling van de Ifo index. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 91,5 naar 88,5, terwijl de markt rekende op een indexniveau van 90,5. De daling van de Duitse Ifo, samen met de daling van de inkoopmanagersindex van vrijdag suggereert dat het Duitse bruto binnenlandse product in het tweede kwartaal waarschijnlijk voor het derde kwartaal op rij is gekrompen.  

In België moeten we straks een beroep doen op de politie om onze toppolitici in de hand te houden. Frank VDB kreeg het aardig aan de stok met Quickie. Frank trad uit zijn comfortzone op de ministerraad en betrad de intieme zone (dichter dan 15 cm) van Quickie. Van Quickenborne was er duidelijk niet gerust in en trok naar de pers. Hoe zou je zelf reageren als je weet dat de voorzitter van Vooruit geen richting kan geven aan zijn eigen seksuele geaardheid. Het gendervirus kon ook Frank VDB besmet hebben moet Quickie gedacht hebben en koos het zekere voor het onzekere. De journalisten konden hun geluk niet op in deze Conconnertijd en de voorpagina’s van de kranten waren opnieuw voor dagen gevuld…

Ik heb besloten de auto een week of 4 te laten staan…

Ik zie het als een soort challenge.

Het idee kwam trouwens van de politie.