Update van 27 juli 2023

1. De varkensprijzen

VEZG blijft gelijk, wonderbaarlijk. De Nederlanders doen zonder uitzondering allemaal -4 tot -6 cent en in België worden de varkens massaal doorgeschoven. Wellicht zullen een aantal sterkere spelers proberen gelijk te blijven om de zwakkere broertjes het vuur aan de schenen te leggen en op die manier varkens binnen te rijven. Na 15 augustus wordt het terug business as usual en kan de strijd om het varken heropend worden. Sommige spelers zitten nu al liever in pole position. Ik ben zeer benieuwd wat de Belgen doen vandaag.

Prognose: Gelijk tot lager

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald, maar minder sterk dan was verwacht. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 21 juli daalden de voorraden ruwe olie met 0,6 miljoen vaten tot 456,8 miljoen vaten. Er was een daling van 2,2 miljoen vaten voorzien. De benzinevoorraden daalden met 0,8 miljoen vaten tot 217,6 miljoen vaten. Hier rekenden economen op een daling met 1,7 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 245.000 vaten tot 117,9 miljoen vaten. Er was gerekend op een afname van 600.000 vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 94,3 naar 93,4 procent. Er was een vrijwel ongewijzigd niveau voorspeld. De olieprijs reageerde nauwelijks.

3. De beurs

De Fed verhoogde gisterenavond de belangrijkste rente met 25 basispunten. Dat was conform de verwachting en zo reageerde de beurs dan ook, geen uitschuivers. In Europa stond er meer druk op de ketel en gingen we in afwachting van het rentebesluit lager.

In België zijn we vooral bezig met het proces van de aanslagen op Zaventem. De beschuldigden, allemaal Islamieten zullen zonder uitzondering veroordeeld worden, alleen de straffen moeten nog uitgesproken worden. Hopelijk komen ze nooit meer de bak uit.

Eigenlijk zijn Marokkanen wèl lief. Ze komen altijd in groep naar je toe en vragen: “Wat is het probleem?”