Update van 27 april 2023

1. De varkensprijzen

VEZG blijft op dezelfde prijs als vorige week. De markt is in evenwicht dankzij de Duitse slachterijen die een stevige bodem onder de markt leggen. Volgende week is het 1 mei. Zolang er slachtdagen wegvallen zal er geen beweging in de markt komen.

Prognose: Gelijk

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 21 april daalden de voorraden ruwe olie met 5,1 miljoen vaten tot 460,9 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 2,4 miljoen vaten tot 221,1 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 0,6 miljoen vaten tot 111,5 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 91,3 procent. Dat was een week eerder 91,0 procent. Ondanks de lagere voorraden plofte de olie in mekaar tot 77 Dollar.

Een artikel van Morningstar zal hier wellicht niet vreemd aan geweest zijn: “Het is lente en Europa blijkt nog een gasvoorraad te hebben die ruim dubbel zo groot is als een jaar geleden rond deze tijd. In de zoektocht naar voldoende beschikbaarheid en leveringszekerheid hebben de Europese landen vorige zomer zoveel gas ingekocht, dat ze voorlopig goed zitten. Milde temperaturen gedurende de wintermaanden in combinatie met zuinigheid van huishoudens en bedrijven hebben het gasverbruik flink verminderd ten opzichte van vorige winter. Lagere vraag naar gas leidde tot een fikse prijsdaling vanaf een all-time high van €340 afgelopen augustus tot €42 eind maart. De enige keer dat Europa méér gas in voorraad had bij het aanbreken van de lente was in 2020, toen de wereldwijde vraag instortte vanwege de covid-pandemie. Destijds was de prijs van de éénmaandsfutures zelfs minder dan €9.”

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen en Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten. De uitstekende resultaten van technologiereus Microsoft steunden het sentiment . Een sterke uitstroom van deposito's bij First Republic Bank drukten het bredere sentiment, hoewel het probleem vooralsnog niet bij andere banken zichtbaar lijkt. De problemen bij First Republic Bank hebben zonder twijfel de zweren van maart weer geopend, met hernieuwde zorgen over het financiële systeem.In België krijgt het aandeel van Bpost een flink pak slaag. De hoge heren hebben een behoorlijk frauduleus parcours gereden en dat dreigt ze zuur op te breken. Sedert het ontstaan van de mail is de omzet van de brievenpost fors gezakt. Pakjes konden gelukkig een deel van de omzet recupereren en met een frauduleus krantencontract was het verlies van de brievenpost meteen weggewerkt. De overheid moest kunnen graaien via een hoog dividend maar krijgt nu het deksel op de neus. Is Proximus de volgende kandidaat want voor onze telefoon betalen we ook teveel?

Opgelet, als u een mail krijgt met de woorden!!! Ding Dong!!!

Niet openen, dat zijn de getuigen van Jehova die van thuis uit werken!!!