Update van 26 januari 2023

1. De varkensprijzen

Duitsland blijft gelijk. In het kader van concurrentiekracht lijkt me dat de meest plausibele oplossing. De markten staan in een spagaat. Spanje blijft de prijzen verhogen en Denemarken gaat veeleer naar beneden. Wij zitten geprangd tussen noord en zuid. Compaxo in Nederland verhoogt met 4 cent, dat is toch een cent meer dan Vion. Compaxo zou dit niet doen mocht de markt er slecht bij liggen.

Prognose: zoals dinsdag: Er kan een kleinigheid bij maar met de gelijke Duitse prijs kunnen hier een aantal slachthuizen wel leven.

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week opnieuw gestegen en ook sterker dan verwacht. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 20 januari stegen de   voorraden ruwe olie met 0,5 miljoen vaten tot 448,5 miljoen stuks. De benzinevoorraden liepen op met 1,8 miljoen vaten tot 232,0 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel slonken met 0,5 miljoen vaten tot 115,3 miljoen stuks.  Er was vooraf gerekend op een kleine toename van de voorraad ruwe olie met 0,1 miljoen vaten, 1,0 miljoen meer vaten benzine en 1,0 miljoen minder vaten stookolie en diesel. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 86,1 procent. Dat was een week eerder 85,3 procent. Ondertussen zal het verbod van de Europese Unie op Russische olieproducten een enorm bevoorradingsgat voor diesel achterlaten. Rusland is de grootste dieselleverancier van de EU, goed voor bijna de helft van de totale invoer in 2022. De deadline van 5 februari nadert, Europa heeft de invoer van Russische diesel opgevoerd. Sinds september is deze met 47 procent gestegen tot 669.000 vaten per dag in december. Het stopzetten van de Russische invoer kan meer dan 663.000 vaten diesel per dag wegnemen. Ik hoop dat ze er in Brussel en Straatsburg goed over nagedacht hebben. 1 ding is zeker, de laatste maanden hebben ze Poetin en co prima gesponsord.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag bijna onveranderd gesloten, herstellend van een lagere start na gemengde bedrijfsresultaten van onder andere Microsoft dinsdag nabeurs. Ook Europa volgde dezelfde beweging. Er zit veel kracht in de beurzen. Zodra er een dip komt koopt iedereen bij. Dat is eerder vreemd. De oorlog lijkt te escaleren en Amerika moet het schuldenplafond ophogen. Zoals de kaarten nu liggen zullen de Democraten hier niet in slagen en dreigen alle ambtenaartjes zonder salaris te vallen.

In België staat Marc Coucke terug in de belangstelling. Het Anderlechtbestuur heeft hem een oor aangenaaid en de Coucke heeft teveel betaald voor het zinkende schip. Hij had inderdaad beter 11 panda’s gekocht.

Een man komt binnen in een bordeel en vraagt naar een meisje.

Het meisje vraagt hem hoe hij het graag zou willen doen.

Hij antwoordt: “ik wil onderdanig zijn, vernederd worden en mij beschaamd voelen.”

“Wat moet dat kosten?”

Zij: “45€”

Hij: “Slechts 45 €? En wat krijg ik daarvoor?”

Zij: “Een sjaaltje, een truitje en een petje van Anderlecht, en daarna stuur ik u de straat op”