Update van 25 oktober 2022

1. De varkensprijzen

Vion verlaagt de prijs met 6 cent en neemt daarmee het voortouw om de varkens te slijten op de internationale markt. De vraag is nu of dit extra neerwaartse druk zal geven op de Duitse prijs. Er zou officieus een overeenkomst zijn tussen VEZG en de Duitse slachterijen om de prijs 3 weken gelijk te houden. Ik ben benieuwd wat die overeenkomst waard is als Denemarken, Spanje en de naaste buren van Duitsland zouden mee zakken met de Nederlanders.

Prognose: De prijsdaling van vorige week zou dus voldoende moeten zijn om de prijs gelijk te houden. Op 11 november 1918 hebben de Duitsers de overgave in Versailles getekend. Hopelijk komt het nu niet zo ver met de varkensprijs.

2. De olie

Olie noteerde maandag tot 0,9 procent lager. De Europese gasprijs daalde maandag hard, met circa 13 procent tot ruim onder de 100 euro per megawattuur. De Europese reserves zijn in aanloop naar de winter goed gevuld en de temperaturen zijn vooralsnog relatief hoog. Later herpakte de olie zich terug dankzij stevige beurswinsten.

3. De beurs

De Europese aandelenmarkten noteerden maandag hoger ondanks de aanhoudende zorgen over de hoge inflatie, het agressieve verkrappende monetaire beleid van centrale banken en de daaruit voortvloeiende vrees voor een recessie. Verder bleken Chinese groeicijfers beter dan verwacht. De groei in het derde kwartaal kwam uit op 3,9 procent. Maandag werd ook bekend dat Rishi Sunak Liz Truss opvolgt als nieuwe leider van de Conservatieve partij in het Verenigd Koninkrijk. De economische activiteit in de industrie in de Verenigde Staten is in oktober licht afgenomen, terwijl de dienstensector harder kromp. Dit bleek maandag uit voorlopige cijfers van S&P Global. Verder kwam Alphabet  met goede cijfers. Een vertragende economie en toch goede winstscijfers voor de bedrijven, de ideale mix voor stijgende beurzen. Amerika ging vlot hoger. Is de eindejaarsrally begonnen?

In België gingen naar goede gewoonte de Standardsupporters en de Anderlechtsupporters op de vuist. Na de zoveelste nederlaag moest het schorem van Anderlecht z’n frustraties kwijt.  Coucke had zich beter 11 panda’s gekocht.

Ik vraag me af hoeveel van die bruine jongens er nu terug tussen zaten.

Als ze Kerstfeest, winterfeest gaan noemen en kerstkalkoen, winterkip, mij best.

Maar laten we dan de dezelfde eer bewijzen aan andere godsdiensten. En laten we het suikerfeest, diabetesfuif noemen en het offerfeest wordt schapenkeelbal.

Bar Mitswa wordt Piemelknipfeest. Deal?