Update van 25 mei 2023

1. De varkensprijzen

Zoals dinsdag aangegeven was er een opwaartse druk waar te nemen. VEZG verhoogt met maar liefst 5 cent. Tonnies volgt. De andere slachterijen zullen niet anders kunnen dan hetzelfde pad te bewandelen. De strijd om het varken is begonnen en dat vlak voor een vierdagen week. Er zit wellicht nog meer in het vat.

Prognose: hoger

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week flink gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 19 mei daalden de voorraden ruwe olie met 12,5 miljoen vaten tot 455,2 miljoen vaten. De benzinevoorraden namen af met 2,1 miljoen vaten tot 216,3 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 0,6 miljoen vaten tot 105,7 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 92,0 naar 91,7 procent. De olie reageerde opwaarts. Dit kwam vooral door een vlucht van de aandelen naar de olie in afwachting van een akkoord omtrent het schuldenplafond in de VS.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag opnieuw lager gesloten, na de verliezen van dinsdag. Ze blijven ongerust over de aanhoudende onzekerheid rond het Amerikaanse schuldenplafond. Er zijn nog zeven dagen om eruit te komen voordat het geld van de overheid op is en niet meer aan alle verplichtingen kan worden voldaan. De kans lijkt me groot dat er terug naar big-tech wordt gevlucht mocht het echt beginnen stinken en de overheid in gebreke blijft. (wat ik niet verwacht). Ondertussen blijft de volatiliteit duren.

In België verzet De Croo zich tegen de nieuwe natuurplannen van Europa. De industrie zit in zijn nek te hijgen en dat snapt Alexander iets beter dan protesten van boeren die met onmogelijke regels verder door het leven moeten.

Een clochard komt met zijn fiets aan in de Wetstraat en parkeert deze tegen de muur van het parlement. Onmiddellijk komt er een agent aan en zegt met strenge stem: “Hier komen de koning, de ministers, de volksvertegenwoordigers, de senatoren en andere belangrijke mensen voorbij.”

De clochard bekijkt de agent van kop tot teen en antwoordt: “Maak je geen zorgen, ik doe hem wel op slot.”