Update van 25 augustus 2022

1. De varkensprijzen

Duitsland doet er nog eens 5 cent bij. Ook Tonnies doet zijn duit in het zakje en plust eveneens met 5 cent. Daarmee lopen de slachterijen wat vooruit op de vleesprijzen. Het is nu zaak dat de retail volgt. Het verder dalende aanbod kan dit ondersteunen en er voor zorgen dat de rekening van de dure voeders eindelijk bij de consument terecht komt.

Prognose: hoger

2. De olie

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald. Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 19 augustus zijn gedaald met 3,3 miljoen vaten tot 421,7 miljoen stuks.

De benzinevoorraden daalden fractioneel tot 215,6 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 0,7 miljoen vaten tot 111,6 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 93,8 procent. Dat was 93,5 procent een week eerder. Het American Petroleum Institute rapporteerde dinsdag laat een daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie met 5,9 miljoen vaten.

De olieprijs steeg voor de tweede opeenvolgende dag nadat Saoedi-Arabië en andere OPEC+ leden deze week zeiden te overwegen de productie te verminderen in reactie op de volatiliteit op de markten. We staan terug op 102 dollar deze morgen!

3. De beurs

De beurzen zijn woensdag hoger gesloten. De aandelen- en obligatiemarkten bleven in aanloop naar Fed-voorzitter Jerome Powell's toespraak vrijdag tijdens de Jackson Hole-conferentie schommelen. Markten hopen erop dat de Fed-voorzitter de markt de gewenste duidelijkheid zal geven over het monetaire beleidspad van de Fed. Daardoor zitten we tot morgen in niemandsland met de beurzen.

In België haalde het dorpje Steenkerke de voorpagina: Iedere dag voeren tienduizenden spreeuwen daar een ballet op. De wetenschappers staan voor een raadsel en komen met verschillende verklaringen. Hoe dan ook, de Steenkerkenaren kunnen genieten van een uniek spektakel.

De juf staat voor haar klasje en vraagt aan Jantje: "Er zitten 6 vogels op een hek, je schiet er 2 dood, hoeveel vogels blijven er dan nog over?". Jantje antwoordt: "Geen enkele, juffrouw, want de andere vogels gaan vliegen van het schieten". "Nee, Jantje, het antwoord is 4, maar je manier van denken bevalt me wel". Dan vraagt Jantje: "Juf, ik heb ook een vraagje voor u: Drie vrouwen eten een ijsje..., de eerste likt aan het ijsje, de tweede zuigt aan het ijsje en de derde bijt erin. Hoe kan je nu zien welke vrouw getrouwd is?". De juf wordt een beetje rood en zegt dan: "De vrouw die aan haar ijsje zuigt". "Nee", zegt Jantje, "het is diegene met de trouwring om haar vinger, maar je manier van denken bevalt me wel!".