Update van 24 november 2022

1. De varkensprijzen

VEZG doet er 5 cent bij. Tonnies volgt vlot en steekt geen stokken in de wielen met een huisprijs. De markt is over de hele lijn vriendelijk te noemen. Dit is een normaal verschijnsel in deze periode van het jaar. Eén zwaluw maakt de lente niet maar het kan misschien het begin zijn van een structurele verbetering.

Prognose: hoger

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 18 november daalden de voorraden ruwe olie met 3,7 miljoen vaten tot 431,7 miljoen stuks. De benzinevoorraden stegen met 3,1 miljoen vaten tot 211,0 miljoen vaten. En ook de voorraden stookolie en diesel stegen met 1,7 miljoen vaten tot 109,1 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 93,9 procent. Dat was 92,9 procent een week eerder. Na de vreemde capriolen van maandag en de sterke remonte eergisteren ging de olie opnieuw sterk omlaag. De EU overweegt een prijsplafond van 65 tot 70 dollar per vat voor Russische olie, meldde Bloomberg. Daarmee kan Rusland nog steeds winst maken. Voor de oorlog in Oekraïne lag de prijs rond 65 dollar en de VS lijken zich op dat niveau te richten, aldus The Wall Street Journal.

3. De beurs

De Europese aandelenmarkten bleven woensdag in eerste instantie dicht bij huis in afwachting van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, die woensdagavond nabeurs verschenen. Uit de notulen bleek dat leden van de Federal Reserve verwachten dat kleinere renteverhogingen "binnenkort passend" zullen zijn, naarmate de dreiging van een recessie toeneemt. Het was duidelijk dat de markt al wist wat er verteld zou worden. Een mooie plus was het resultaat voor de Amerikaanse beurzen

In België blijft de begroting een zorgenkindje. We zijn de slechtste van de ganse EU en worden op de vingers getikt door de Europese commissie. Een zwakke De Croo verdedigt zich door te zeggen dat hij wat minder zal gaan uitdelen. Dat zal zeer moeilijk gaan met de PS in zijn regering. We stevenen af op een Griekse toestand.

Twee doppers:

Zegt de ene dopper tegen de andere dopper: “Is jouw dopgeld vorige maand ook gestegen?”

Zegt de andere: ”Ja, ’t moet zijn dat ze toch content zijn van ons, he.”