Update van 24 augustus 2023

1. De varkensprijzen

VEZG blijft gelijk. Er is vorige week genoeg verlaagd geweest om de prijs nu stabiel te houden. De internationale markt is weinig opbeurend en maakt de afzet vanuit Europa moeilijk. Als de vleesindustrie terug op volle toeren draait kan de versvleesmarkt wat ontlast worden en kunnen we hopen op een bodem in de markt.

Prognose: gelijk

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 18 augustus daalden de voorraden ruwe olie met 6,1 miljoen vaten tot 433,5 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen afgelopen week met 1,5 miljoen vaten tot 217,6 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen ook, met 0,9 miljoen vaten tot 116,7 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 94,7 naar 94,5 procent. De olieprijs reageerde echter negatief en sloot lager.

3. De beurs

De Amerikaanse en Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, mede geholpen door de lagere rentes. Op macro-economisch gebied was er tegenvallend nieuws. De groei in de dienstensector in de Verenigde Staten is in augustus vertraagd, terwijl de industrie harder kromp. Vanaf nu zal ieder slecht bericht er voor zorgen dat er een scherpe stijging van de beurzen komt omdat de rentes dan zakken. Nvidia heeft woensdag de verwachtingen voor het tweede kwartaal opnieuw overtroffen. De Amerikaanse fabrikant van grafische chips meldde een aangepaste winst per aandeel van 2,70 dollar op een omzet van 13,51 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. De nettowinst bedroeg 6,19 miljard dollar. Analisten rekenden vooraf op 2,08 dollar winst per aandeel en 11,19 miljard dollar aan omzet. De Nasdaq knalde omhoog!

In België is Quickie 50 jaar geworden. Uiteraard ging dit gepaard met een uitbundig feestje ten huize Van Quickenborne. Een aantal van de feestvierders vond het nodig om tegen een politiecombi te plassen. Helaas…Er stonden camera’s. Nu maar hopen dat De Croo en Lachaert op de beelden staan maar naar het schijnt hadden zij de orgie al verlaten.

Een man komt een café binnen en bestelt een biertje. Na een paar biertjes gedronken te hebben doet hij zijn gulp open en begint tegen de tapkast aan te plassen. De kroegbaas wordt boos en roept: "Ho, ho stoppen jij, waar ben jij nou mee bezig?" De man verontschuldigt zich: "O jee sorry, oh, neem me niet kwalijk, ik schaam me rot, echt, ik schaam me kapot." De kroegbaas stuurt de klant de zaak uit. De volgende dag komt de man het café weer in en bestelt een biertje. De kroegbaas waarschuwt: "Laat ik niet merken dat je weer tegen de tapkast gaat staan plassen." "Nee, nee, het zal niet meer gebeuren." Na een paar pilsjes, doet de man zijn gulp open en plast weer tegen de tapkast. Weer wordt de kroegbaas boos. En de man verontschuldigt zich weer: "Oh, wat erg, oh, ik schaam me zo, ik schaam me zo!" En weer wordt de man het café uitgezet. De volgende dag gebeurt het nog een keer: de man drinkt een paar biertjes en plast tegen de tapkast. De kroegbaas wordt weer boos. "Ik schaam me zo, ik schaam me zo," klaagt de man. "Weet je wat jij eens moet doen?", zegt de kroegbaas, "dit is niet normaal, jij moet eens naar een psychiater." De man belooft dit te doen en vertrekt. Pas na een paar weken komt de man het café weer binnen. Nog voordat hij iets kan bestellen, vraagt de kroegbaas: "En? Ben je naar de psychiater geweest?" "Jazeker," zegt de man, "wees niet bang: alles is onder controle." "Goed," zegt de kroegbaas: "wat zal het zijn?" De man bestelt een pilsje. Na een paar glazen gedronken te hebben, doet hij zijn gulp open en plast tegen de tapkast. "Wat gaan we nou krijgen?", roept de kroegbaas verbaasd uit: "je was toch naar de psychiater geweest? En nou sta je toch weer tegen mijn tapkast aan te plassen!" "Ja," zegt de man, "maar ik schaam me er nu niet meer voor!"