Update van 23 maart 2023

1. De varkensprijzen

VEZG verhoogt met maar liefst 5 cent. Het ophouden van de varkens door de Duitse producenten heeft duidelijk zijn effect. Het aanbod droogt op en de slachthuizen panikeren. We juichen dit met z’n allen toe. Met de dalende voederprijzen in het vooruitzicht komt er terug een verdienmodel in de varkenshouderij.

Prognose: hoger

2. De olie

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat de Federal Reserve de rente verhoogde met 25 basispunten. Daarnaast bleek uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald. De voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 17 maart zijn gedaald met 1,1 miljoen vaten tot 481,2 miljoen stuks. De benzinevoorraden daalden met 6,4 miljoen vaten tot 229,6 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 3,3 miljoen vaten tot 116,4 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 88,6 procent. Dat was een week eerder 88,2 procent. We noteren 76 Dollar.

3. De beurs

Alles stond woensdag in het teken van het rentebesluit van de Fed. In lijn met de verwachting verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. Daarnaast wijst het feit dat de centrale bank in 2023 wel aan een mediaan van 5,1 procent vasthoudt erop dat de centrale bank in tegenstelling tot wat sommige marktvolgers verwachtten, de rente dit jaar nog niet gaat verlagen. Hierop kelderden de beurzen. Deze morgen ziet het er een pak beter uit. Als er geen bankleed meer komt kunnen we wel eens de bodem gezet hebben.

In België wordt Telenet van de beurs gehaald. Hoofdaandeelhouder Liberty doet een uitkoopbod. Er moeten grote investeringen gedaan worden in infrastructuur en dat zal beter lukken zonder ieder kwartaal cijfers te moeten geven.

We hadden gisterenavond Telenetstoring, dus geen tv, geen internet.

Ik heb 2 uren met mijn vrouw gepraat, best een leuk mens eigenlijk.