Update van 23 juni 2022

1. De varkensprijzen

VEZG doet er 5 cent bij. Daarmee is Duitsland geen prijstrekker maar prijsvolger. De Duitsers blijven moeilijkheden ondervinden om hun stocks kwijt te geraken, de oorzaak kent u. De komende weken wordt het nog spannend. Binnenkort sluiten de vleesfabrieken voor enkele weken. De inkopers weten dat er minder varkens aankomen. Zij zullen voor het verlof posities moeten innemen. De vraag is hoe groot de zenuwachtigheid is. Wie zeker wil zijn van varkens kan misschien al beter kopen aan een iets hogere prijs net voor het verlof om na het verlof vlot op te starten. Sommigen zullen misschien gokken op een moeilijkere afzet van varkens de komende weken en de kat uit de boom kijken. Vragen genoeg dus maar dat belet niet dat we er deze week waarschijnlijk enkele centen bij doen.

Prognose: Hoger

2. De olie

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten vanwege een hernieuwde focus op een mogelijke recessie in de VS die de vraag naar energieproducten zou kunnen verminderen. Zorgen over een recessie en de ontmoeting gisterenmorgen tussen vertegenwoordigers van de Amerikaanse olie-industrie en de Amerikaanse president Joe Biden worden genoemd als “de redenen” voor de hernieuwde prijsdaling. Biden uitte vorige week harde kritiek op raffinaderijen en beschuldigde hen ervan te weinig benzine te produceren en misbruik te maken van de recordhoge crack-spreads om winst te maken ten koste van automobilisten. Biden doet het in z’n broek want torenhoge brandstofprijzen zorgen altijd voor slechte cijfers in de Amerikaanse peilingen en de midterms komen er aan…

De cijfers van de voorraden zullen vandaag pas bekend worden.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten maar dankzij een herstel op Wall Street waren de verliezen wel minder groot dan aan begin van de handelsdag. De draai op de aandelenmarkten vond plaats toen Jerome Powell aan het spreken was voor de Amerikaanse senaat. Powell zei dat de vorige renteverhoging het gewenste effect heeft gehad, dat de economie is afgekoeld en het financiële klimaat is verslechterd. De rentegevoelige aandelen veerden daarna meteen op.

In België was één van de hoofdpunten in het nieuws: “De coronahonden”. De asielen zitten vol, er kan geen hond meer bij. Gelukkig vinden de meeste diertjes snel een nieuw baasje.

Het nieuws over de “coronahonden" heeft me aan het denken gezet. Wanneer onze hond plots na 10 dagen verdwijning opnieuw opduikt is ons ganse gezin zielsgelukkig en wordt het dier extra verwend

Wanneer ik 10 dagen verdwijn en plots opnieuw opduik dan is het kot te klein. “Snapt u dit nog?”