Update van 23 augustus 2022

1. De varkensprijzen

Vion doet er nog eens 4 cent bij, de stijgende trend blijft intact. Waarschijnlijk komt er nu een consolidatiefase aan. De markt zoekt naar een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod. De warenhuizen hebben moeite met het slikken van de prijsverhogingen de laatste weken en het is waarschijnlijk dat zij hun momentum zullen kiezen om dit verder tegen te gaan. Gelukkig voor ons gaan de temperaturen terug oplopen en zal de schaarste aan varkens zich verder laten voelen. De warenhuizen hebben dus niet veel munitie om op ons te schieten.

Prognose: kleine plus

2. De olie

De olieprijs maakt vreemde capriolen. Soms gaat de prijs enkele dollars omhoog om 2 uur later terug onder het startniveau te zitten. De 90 Dollar blijft voorlopig makkelijk behouden maar als de beurzen verder blijven zakken dan kan ook die bodem gebroken worden. Anderzijds zint Poetin op wraak na de aanslag in Moskou en kan hij wel eens raar uit de hoek komen met alle gevolgen van dien voor de olie.

3. De beurs

Beleggers blijven worstelen met belangrijke thema’s zoals inflatie en het daarop toegepaste monetaire beleid. De markt vreest dat de Amerikaanse centrale bank eind september de rente nogmaals met 75 basispunten zal verhogen. Deze week kijken beleggers  met spanning uit naar het jaarlijkse Jackson Hole Economic Symposium. Bij dit evenement in Jackson Hole van 25 tot en met 27 augustus komen centrale bankiers, ministers van financiën, academici en andere belangrijke namen uit de financiële sector samen. Ik ben benieuwd wat er zal besloten worden.

België is in de ban van cowboystad Antwerpen. Iedere dag ontploft er wel een granaat of vliegen de kogels je om de oren. “Oekraine in België”, we kunnen dit uitspelen als toeristische troef. Liefhebbers van het thema “oorlog” hoeven zich niet ver meer te verplaatsen.

Ik wil jullie even waarschuwen voor aanslagen die gepleegd worden op mobiele telefoons. Mijn telefoon is nu gecrasht. Ik denk dat de broer van Bin Laden achter de aanslag zit. Kort voor het crashen zag ik nog net de naam van de afzender… “Accu Laden”.