Update van 22 september 2022

1. De varkensprijzen

VEZG blijft gelijk. De markt blijft dezelfde symptomen vertonen, een krap aanbod en een slechte vleesverkoop door de consument die de broeksriem aanhaalt. Daarnaast worden nu volop onderhandelingen gevoerd tussen de slachterijen en de retail. Dit loopt niet van een leien dakje wat extra druk met zich meebrengt. Illustratief in dit geval is het schrappen van de VEZG-prijs uit de korf van de Vion-garantieprijs. “Niet realistisch” zegt de slachterij uit Boxtel. Besluit: de markt staat onder spanning zowel aan de aanbodzijde als aan de verkoopzijde. Dit wordt een aardig robbertje vechten de komende weken.

Prognose: gelijk

2. De olie

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 16 september stegen de voorraden ruwe olie met 1,1 miljoen vaten tot 430,8 miljoen stuks. De benzinevoorraden stegen met 1,6 miljoen vaten tot 214,6 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 1,2 miljoen vaten tot 117,3 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 93,6 procent. Dat was 91,5 procent een week eerder.

3. De beurs

Alles stond woensdag in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde conform de verwachting de belangrijkste rente, de federal funds rate, met 75 basispunten naar een bandbreedte van 3,00 tot 3,25 procent. Het besluit werd unaniem genomen. De dot plot zorgde uiteindelijk voor de meeste verrassingen. De Fed-bestuurders zien het belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, aan het eind van 2022 op een mediaan van 4,4 procent. In de juni prognose was dit nog 3,4 procent. De Amerikaanse beurs verslikte zich heftig in deze prognoses en dook flink lager. Vandaag zal Europa waarschijnlijk volgen alhoewel het niet zo erg zal zijn wegens een sterk verzwakkende Euro en onze exportpositie hierdoor verbetert.

Het zijn niet alleen de adellijke mensen die overlijden. Ik heb net mijn buurman gecondoleerd , zijn Thaise vriendin is geheel onverwachts overleden aan prostaatkanker.