Update van 22 november 2022

1. De varkensprijzen

Vion doet er 2 cent bij en bevestigt hiermee de positieve stemming in de markt. De vleesindustrie trekt traditioneel voor het kerstverlof wat harder aan de varkens en dat laat zich voelen. Hopelijk kunnen we eens een opwaartse trend starten. In Duitsland begint er wat paniek te ontstaan. Volgend jaar zouden onze Oosterburen niet meer zelfvoorzienend zijn. Misschien dat we op termijn hiervan een graantje kunnen meepikken.

Prognose: beetje hoger

2. De olie

Saoedi-Arabië en andere leden van OPEC+ overwegen een productieverhoging van maximaal 500.000 vaten per dag, voorafgaand aan de volgende bijeenkomst van OPEC+ op 4 december. Met een productieverhoging zou Saoedi-Arabië met name de Verenigde Staten tegemoet komen en het zorgt voor een stabiele energietoevoer, in aanloop naar een EU-embargo en een prijsplafond van de G7 op Russische energie. De olie dook prompt 6% lager maar herstelde tegen het einde van de avond.

3. De beurs

De Amerikaanse en Europese beurzen zijn maandag lager gesloten. De Amerikaanse en Europese aandelenmarkten daalden maandag, waarbij een nieuwe ronde van coronavirus-lockdowns in China beleggers in verwarring bracht. Ook de Chicago Fed National Activity Index is in oktober weer in negatief terrein beland na een opleving in de maanden ervoor. De index daalde van +0,17 naar -0,05. De eindejaarsrally lijkt toch stroever te verlopen dan verwacht.

Gelukkig hebben we het voetbal nog. Alle ogen zijn gericht op het omstreden Qatar en zijn mensenrechten. Onze Rode Duivels zullen waarschijnlijk een weinig belangrijke rol spelen op de World Cup. De gouden generatie takelt af en er dient zich weinig nieuw toptalent aan. Ik ben benieuwd.

Een Italiaan en een Qatarees maken ruzie.

De Qatarees zegt: “Wij hebben de seks uitgevonden.”

Zegt de Italiaan:” Ja , maar wij kwamen op het idee om het met vrouwen te doen!”