Update van 22 augustus 2023

1. De varkensprijzen

Vion zakt met 5 cent en corrigeert zo de 10 cent van VZEG en Tonnies vorige week. De situatie verandert weinig. Er is een propje aan varkens maar dat is niet groot. De afzet van het vlees loopt moeilijk omdat de retail zo weinig mogelijk aankoopt, in de hoop de prijs nog meer naar beneden te halen. Exportmarkten als Roemenië en Polen schroeven hun bestellingen ook terug om dezelfde redenen als de retailers in de Benelux.

De futures (lean hogs, investing dot com) op Amerika geven internationaal eveneens geen steun aan de varkens en vallen verder terug. We zullen het moeten hebben van het relatief lage aanbod maar dat is blijkbaar nog teveel. Hopelijk kan de terug opstartende vleesindustrie het tij snel doen keren.

Prognose: Gelijk, misschien beetje lager

2. De olie

Brent-olie werd gisterenochtend eerst anderhalve procent duurder om daarna licht negatief de dag uit te gaan. De aandacht verschoof van grondstoffen naar technologie in de loop van de dag. Dit kwam door een officieus bericht van Nvidia. De AI-specialist komt woensdag met cijfers en die zouden de verwachtingen overtreffen. Nvidia werd gisteren dan ook flink bijgekocht en de olieprijs kwijnde stilletjes weg.

3. De beurs

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,7 procent tot 4.399,78 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 34.463,69 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent hoger op 13.497,59 punten. Zoals in de olierubriek gemeld lag de focus volledig op Nvidia dat morgen met monstercijfers voor de dag zou komen. Zoals het er nu naar uit ziet zou het bedrijf 80% van de AI-chips produceren in de nabije toekomst. De grote technologiebedrijven uit Amerika worden de bevoorrechte klanten. Bovendien lijkt de Amerikaanse economie aan een recessie te ontkomen. Sterker nog, de meest recente cijfers van de Federal Reserve van Atlanta wijzen voor het lopende kwartaal op een groei van het BNP van 5,8%.

Oud-Fedvoorzitter Alan Greenspan verklapte eens dat hij de verkoop van herenondergoed in de gaten hield om economische recessies te voorspellen. De theorie is dat wanneer de economie vertraagt, mannen minder ondergoed kopen. Waarom zou je geld uitgeven aan iets dat niet gezien wordt? Blijkbaar showde Greenspan zijn ondergoed niet aan zijn vrouw of minnares.

Seks boven de 50 kan opwindend zijn.

Je weet nooit of het een orgasme… een beroerte of gewoon een kramp is. Als 50-plusser mag ik dit zeggen.