Update van 21 juni 2022

1. De varkensprijzen

Vion doet + 5 en geeft zo de richting aan waar we heen willen. Steeds meer slachterijen verwachten een serieuze krimp de komende tijd in het aanbod. Duitsland heeft nu de sleutel in handen. Vorige week bleef de prijs er gelijk. Deze afwachtende houding heeft uiteraard te maken met grote stocks t.g.v. een manke exportsituatie door AVP. Een structureel hogere prijs dient bedongen te worden door de AVP-vrije landen die wel vlot exporteren. We kunnen nu enkel hopen dat dit snel gebeurt en eindelijk het dak er af vliegt wat de prijsvorming betreft.

Prognose: Hoger

2. De olie

De olieprijzen hebben het vorige week moeilijk gehad omdat beleggers risicomijdend reageerden in de nasleep van een renteverhoging door de Federal Reserve. Naast de Fed verhoogden ook de Bank of England en de Zwitserse centrale bank de rente. Met name dat laatste was een verrassing.

Hoewel velen agressieve renteverhogingen zien als een sleutel tot het terugdringen van de ongebreidelde inflatie, zorgen versnelde stijgingen ook voor een groter risico dat de economie in een recessie terechtkomt omdat hogere rentetarieven de groei afremmen, en dat heeft impact op de vraag naar olie. De aanstaande reis naar Saoedi-Arabië van president Biden, ondersteunde de verkoopdruk.

3. De beurs

De Europese beurzen zijn maandag hoger geëindigd. Het was een rustige handelsdag omdat Wall Street de deuren gesloten hield vanwege de viering van Juneteenth. Dat betekende een adempauze voor de Europese beurzen die vorige week flink onder druk stonden.

In België was het nog eens tijd voor een goede oude staking. Mensen willen meer koopkracht beweren de vakbonden. Nou, dat wilt u waarschijnlijk ook. De buschauffeurs waren er als de kippen bij om het openbaar vervoer plat te leggen. En dat midden in de examenperiode…

Komen een slechte priester een slechte buschauffeur bij de hemelpoort en samen worden ze naar hun verblijf gebracht door St-Pieter. Eerst wordt de chauffeur meegenomen naar zijn kamer. Over de top luxe: jacuzzi, groot bed, mooi uitzicht en een onuitputbare minibar. De priester kijkt verrukt en denkt: “Zo als dat voor die chauffeur is dan heb ik nog wat tegoed.

Vervolgens komen ze bij de kamer van de priester. Een kleine kamer met klapbed en een ijzeren pot als toilet. De priester kijkt verbaasd en vraagt: “Hoezo krijg ik dit, en die chauffeur zo’n luxekamer!”

St-Pieter: “Die chauffeur heeft veel meer mensen aan het bidden gekregen dan jij!!!”